Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Dricks i Sydafrika? Här får du veta vad som gäller

August 7, 2020

Sydafrika är ett fantastiskt resmål. Här hittar du allt från spännande storstäder som Kapstaden med det karakteristiska Taffelberget och det vackra vinlandet till alla de fascinerande djurarterna du kan uppleva på en safari i Kruger National Park, däribland Big 5. Här väntar storslagen natur och massor av kulturupplevelser på dig! Men hur ska du egentligen göra med dricks i Sydafrika? 

I Sydafrika är det normalt att lämna dricks om man är nöjd med den service man fått. Här kan du läsa om när du ska ge dricks under resan – så att du är väl förberedd när det är dags att ge dig av mot äventyret i Sydafrika. 

Ska man ge dricks i Sydafrika?

Att ge dricks är i Sydafrika ett sätt att tacka för bra service, precis som på de flesta andra håll i världen. Därför är det vanligt att ge dricks när du till exempel har ätit en härlig måltid på restaurang, varit på safari eller bott på något av Sydafrikas många fantastiska hotell. Seden är att lägga till 10–15 procent på beloppet. Det är också en trevlig gest att lämna lite dricks till städpersonalen på hotellen.

Hotell- och restauranganställda är ofta beroende av dricks eftersom de inte har så höga löner. Därför är det väldigt vanligt att dricksa. Om du har fått bra service betraktas det nästan som oförskämt att inte runda upp beloppet på notan. När du planerar resan ska du alltså räkna med att du kommer att behöva kontanter för att ge dricks åt lokalbefolkningen. Vi rekommenderar att du alltid har några sydafrikanska rand (ZAR) med dig i kontanter, för oftast är det bara på större hotell och restauranger som du kan ge dricks via kreditkort.

Hur mycket dricks ska man ge? 

Det är vanligt att ge minst 10 procent i dricks när man har ätit en god måltid på någon av landets många trevliga restauranger. Under din lyxsafari på NYATI Safari Lodge rekommenderar vi ett fast belopp per vecka till personalen. På vårt kontor på lodgen hänger två brevlådor – en för våra rangers och en för servicepersonalen. Här kan du lämna så mycket dricks du själv vill, men ett bra riktmärke kan vara runt 500 ZAR per gäst och vecka, att fördela fritt mellan de två brevlådorna. Om du börjar semestern med NYATI Safari till fots så förväntas du ge cirka 350 ZAR per tält och dag till den lokala guiden och övrig personal på turen. 

Det är också vanligt att ge runt 10 ZAR om du får hjälp med bagaget av en bärare på flygplatsen eller om du åker taxi. Om du ska resa vidare till Mauritius, Zanzibar eller Victoria Falls så gäller andra regler för dricks där. Det kan du läsa mer om under Fakta om länderna.

/NYATI Safari

Senaste blogginlägg

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss