Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök

FAQ - Vanliga frågor

Här har vi samlat våra gästers vanligaste frågor. Vi hoppas att du ska kunna hitta svaren på frågor du har i samband med din resa. Under Fakta om Länderna kan du också hitta relevant reseinformation och andra goda råd – och du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss.

FAQ - Vanliga frågor

Behöver jag visum?

Länderna i södra Afrika har olika krav på visum. Svenska medborgare behöver t.ex. inte söka visum till Sydafrika inför safarin, utan får automatiskt ett turistvisum som gäller i 90 dagar vid ankomst. Man ska dock kunna uppvisa sin returbiljett och att man har tillräckligt med pengar för att klara sig under vistelsen. Dessutom ska passet vara giltigt i sex månader efter hemresa och ha minst två tomma sidor med plats för visumet. Frågor om visum hänvisas till Sydafrikas Ambassad, Fleminggatan 20, 112 26 Stockholm, tlf: +46 (0)8-24 39 50.

Du kan läsa om de enskilda ländernas specifika regler under Fakta om Länderna.

Vilka vaccinationer behöver jag inför resan till Sydafrika?

När du reser till Afrika bör du ha vaccinerat dig mot stelkramp och difteri under de senaste 10 åren. Dessutom behöver du ha det så kallade havrixvaccinet mot hepatit A (smittsam hepatit). Första dosen ger skydd i ett år och du tar nästa dos inom 6–12 månader så har du skydd i upp till 40 år. Malaria finns i många områden i södra Afrika, så vi rekommenderar att du kontaktar din läkare för information om hur du förhindrar att bli smittad. Du bör också kontrollera de särskilda förhållanden som råder i länderna du reser till. För mer information om vaccinationer och hälsoråd inför resan se webbplats 1177 Vårdguiden och läs mer under Fakta om Länderna.

Behöver jag ha en särskild reseförsäkring?

Vi rekommenderar att du har både avbeställningsskydd och reseförsäkring. Fråga ditt försäkringsbolag vad som ingår i ditt försäkringsskydd. Om du inte är tillräckligt försäkrad, kan vi rekommendera att du tecknar försäkring hos Gouda Reseförsäkring.

Undersök också om det finns någon försäkring knuten till ditt kreditkort.

Ska jag ta med mig kontanter, och var ska jag förvara dem?

Det finns säkerhetsskåp i alla bungalower och villor på NYATI Safari Lodge och på de flesta av våra hotell. Du kan alltså känna dig trygg med att ta med kontanter på din semester. På NYATI Safari Lodge är det bra att ha med lite sydafrikanska rand (ZAR) även om du kan använda kreditkort på lodgen. På heldagsutflykten till Drakensbergen kan du köpa både träsniderier, souvenirer samt kaffe och pannkakor i Pilgrim’s Rest. Om du vill ge dricks till personalen på NYATI Safari Lodge så gör du det också i ZAR. Ska du resa vidare till exempelvis Victoria Falls, Zanzibar eller Mauritius efteråt så är det också bra att ta med lite kontanter i USD.

Ska jag beställa tillvalsaktiviteter innan avresan?

Du beställer och betalar för tillvalsaktiviteterna när du har kommit fram till NYATI Safari Lodge. Det är bara storviltsjakt som måste beställas i förväg. På de flesta andra destinationer ska tillvalsaktiviteter beställas hemifrån – och några av dem kan du också betala för hemifrån. Tillvalsaktiviteter och personliga utgifter på NYATI Safari Lodge betalar du vid avresan i antingen ZAR eller med Visa/Mastercard. Tänk på att det är svårt att ta sig till en bank under vistelsen på lodgen.

Ska jag ta med myggmedel hemifrån?

Det finns lokalt myggmedel i alla bungalower och villor på NYATI Safari Lodge. På andra destinationer är det en bra idé att ta med myggmedel – t.ex. Mygga som finns på apoteket.

Vilken sorts kläder ska jag ha med på safari?

Långbyxor, gärna med avtagbara byxben, en jacka och praktiska skor till safariturerna är en bra idé året runt. Under den torra årstiden (svensk sommar) kan du ha nytta av mössa, vantar och varma, vindtäta ytterkläder. Men så snart solen kommer fram blir det snabbt 20–25 grader, så du behöver också shorts, t-shirt och sandaler.

Under den gröna perioden (svensk vinter) är det varmare. Då behöver du sommarkläder, sandaler och solhatt plus en varm tröja och en vindtät jacka till kvällarna. Kläder i khakifärg, brunt, beige och ljusa färger rekommenderas på alla safariturer. Om du vill delta i bushwalks (safarivandringar) behövs även ett par bra vandringsskor/gymnastikskor. Det är ett krav att ha stängda skor på sig för att delta.

Finns det svenska reseledare på NYATI Safari Lodge?

På lodgen har vi oftast minst en skandinavisk tolk på plats. Tolken hjälper till att samordna de olika utflykterna och aktiviteterna och sätter ihop ditt veckoprogram utifrån dina önskemål. Tolken finns på lodgen varje dag och kan svara på frågor eller hjälpa till med översättning när det behövs. Ibland följer tolken även med på utflykterna, men det är alltid rangern som fungerar som guide. All övrig personal på lodgen talar engelska.

Kan jag ta ut och växla pengar överallt?

Reser du till Sydafrika ska du ta med sydafrikanska rand (ZAR). I alla stora städer finns det bankomater precis som i Europa. På landsbygden finns det färre bankomater, och på NYATI Safari Lodge kan du inte ta ut pengar. På Johannesburgs flygplats kan du både ta ut och växla, men vi rekommenderar att du växlar pengar hemma. Om du växlar hemma ska du be att få en del av pengarna i 20- och 50-randssedlar. Du behöver mindre belopp till bärare och liknande.  Ska du till Botswana, Zimbabwe, Zanzibar och Mauritius kan du med fördel ta med amerikanska dollar. Resmålsspecifika råd och tips hittar du under ”Fakta om Länderna”.

Kommer vi att få sitta bredvid varandra på flyget?

Observera at sittplatser INTE bokas på flyget. Förhandsreservation kan vanligtvis göras på flygbolagets hemsida, men observera att de fleste flygbolagen kr¨ver betalning för denna tjänst. Sittplatser kan också bokas gratis vid incheckningen, men det finns ingen garati för at ni kommer til at sitta tilsammans.

Måste namnet på biljetten och i passet vara identiska?

Ja – det är extremt viktigt! Om namnen på passet och biljetten inte stämmer överens, så finns det risk för problem vid avresa. I värsta fall kan du nekas incheckning så att resan inte kan genomföras.

Hur mycket bagage får jag ha med mig?

Ta med högst 20 kg bagage och ett handbagage som får väga högst 8 kg och inte vara större än 115 cm på höjden+bredden+djupet. På sträckan från Europa till Johannesburg är det tillåtet med 23 kg bagage, men på inrikesflyget från Johannesburg till Krugerparken är det högst 20 kg som gäller. Därför ska du hålla dig innanför den viktgränsen för att slippa betala för övervikt eller tvingas lämna något från ditt bagage.

När får jag min flygbiljett?

Nu för tiden behöver man egentligen bara visa upp sitt pass när man checkar in på flygplatsen. Från NYATI får du dock ett mejl med din elektroniska flygbiljett/detaljerade resplan senast 10 dagar innan avresan.

Kan man få hjälp med väskan på flygplatsen?

I ankomsthallen på Johannesburgs flygplats finns det bagageservice (mot en avgift på 100 ZAR). Bärarna kan t.ex. följa dig till inrikesterminalen, vilket kan vara bra om du har bråttom. Använd bara auktoriserade bärare. Du känner igen dem på att de har orange väst. Terminalerna ligger i samma byggnad, men på olika våningar. Det är dock väl skyltat på flygplatsen. Du kan alltså enkelt själv ta dig till inrikesterminal B för att checka in ditt bagage till den lokala flygplatsen vid Kruger National Park. När du landat  där blir du mottagen av personal från NYATI som följer med på transferresan till NYATI Safari Lodge.

Är det tidsskillnad?

Ja, det är en liten tidsskillnad mellan Sverige och södra Afrika. Sydafrika, Moçambique, Zimbabwe, Botswana och Zambia: Plus 1 timme vid svensk vintertid. Ingen tidsskillnad vid svensk sommartid. Namibia: Plus 2 timmar vid svensk vintertid och plus 1 timme vid svensk sommartid. Zanzibar och Mauritius: plus 3 timmar vid svensk vintertid och plus 2 timmar vid svensk sommartid.

Hur mycket dricks ska jag ge?

Precis som på alla andra platser i världen är det uppskattat att ge dricks som tack för bra service. Det är vanligt att ge 10–15 % i dricks om du har är nöjd med servicen i taxi, på restauranger och på hotell. Om du vill lämna dricks på NYATI Safari Lodge kan du använda de båda brevlådorna märkta ”servicepersonal” respektive ”rangers” som hänger på väggen på kontoret. En lagom nivå är cirka 1000 ZAR per gäst och vecka. Fördela drickspengarna som du önskar och lägg dem i respektive brevlåda.

Finns det mycket brottslighet?

I Johannesburg är brottsligheten utbredd och om du vill åka till downtown eller till Soweto bör du alltid åka på en arrangerad tur. Rent allmänt behöver du dock inte vara orolig för brottslighet i södra Afrika, men i t.ex. Johannesburg och Kapstaden ska du naturligtvis tänka dig för och uppträda förnuftigt som i vilken storstad som helst. Lämna smycken och väskor på hotellet när du går ut om kvällen, så att du inte ser ut som ett lämpligt byte. Ta inte med mer kontanter än du tänker göra av med, och ta taxi hem till hotellet efter mörkrets inbrott, såvida du inte bor vid Waterfront i Kapstaden. Ute i provinsområdena är det lugnt.

Kan jag dricka kranvattnet?

Det generella rådet är att dricka vatten på flaska överallt i södra Afrika. Undantaget är på NYATI Safari Lodge som har egen brunn med utmärkt dricksvatten som du kan ta direkt från kranen. Du får dock vattenflaskor på rummet varje dag under vistelsen på NYATI Safari Lodge.

Kan jag låna en kikare på NYATI Safari Lodge?

Lodgen har bara några få kikare, så det är en bra ide att ta med din egen hemifrån. Kom ihåg att ta med den på safariturerna, så du har du bästa möjligheter att få se lejon som ligger i gräset och leoparder som ligger och vilar i träden.

Kan jag använda min mobiltelefon?

Skandinaviska mobiltelefoner fungerar utan problem, och ofta är de det bästa kommunikationsmedlet. Du kan också ringa från direct-dial-telefoner på NYATI Safari Lodge och på de flesta större hotell i södra Afrika.

Finns det tillgång till internet?

Ja, det finns gratis trådlöst internet på NYATI Safari Lodge och på de flesta av våra övriga hotell. Läs mer om internetåtkomst i informationen om respektive hotell. Det finns dessutom en gästdator på NYATI Safari Lodge och på de flesta övriga hotell.

Kan jag använda skandinaviska elkontakter?

Det är i allmänhet 220V AC, men eluttagen är annorlunda än de svenska. På NYATI Safari Lodge och på de flesta andra hotell kan du låna adapters i receptionen om de inte redan finns på rummet.

Kan man få kläderna tvättade?

På NYATI Safari Lodge finns det snabb och effektiv tvättservice (ej inkluderat). Om du lämnar in kläderna för tvätt på morgonen så får du oftast tillbaka dem nytvättade och strukna redan samma kväll. På de flesta andra hotell går det också att beställa tvättservice.

Kan barn följa med på safarin?

Alla barn är välkomna till NYATI Safari Lodge, men vår erfarenhet är att det först är från 5-6 års ålder som upplevelsen uppskattas. Observera att man måste vara 12 år eller äldre för att delta i Bush Walks.

Är NYATI Safari Lodge familjevänligt?

NYATI Safari Lodge passar utmärkt för barnfamiljer. Huvudlodgens program och faciliteter passar barn från 6 år, medan NYATI Cheetah Camp passar bra för familjer med barn i alla åldrar. Eftersom vistelsen på NYATI Cheetah Camp inkluderar egen kock, chaufför och bil har ni full flexibilitet när det gäller att lägga upp dagarna där. Ni kan till exempel välja att låta barnen äta tidig middag så att ni kan lägga dem innan ni själva äter. På huvudlodgen måste man kunna följa de fasta tiderna i dagsprogrammet, vilket kan vara en utmaning för barn under 6 år.

Det finns goda badmöjligheter på lodgen och även tillgång till badleksaker och diverse brädspel. Hela området kring lodgen är inhägnat, så det finns gott om utrymme för lek och rörelse på dagarna. Vi rekommenderar dock att man alltid har sitt barn under uppsikt.

Bokningsförfrågan

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss