Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Vilka stammar finns i Afrika?

August 25, 2020

Afrika är en stor kontinent med en stor kulturell mångfald. De afrikanska stamfolken är en viktig del av kontinentens rika kultur och något som du absolut bör uppleva om du reser till ett eller flera afrikanska länder. I Sydafrika finns flera olika stamfolk som alla har sina egna särdrag. Här kan du exempelvis möta stammar som zulu och xhosa. I andra delar av Afrika håller stammar som sanfolket och massajstammen till. 

Om du väljer att kombinera din lyxsafari på NYATI Safari Lodge med en rundresa till de tre tidigare kungadömena kommer du i kontakt med flera stamkulturer och får höra om deras levnadsvanor, traditioner, ritualer och mycket annat. Du kan också läsa mer om de olika stammarna här nedan, så är du väl förberedd inför resan till Afrika.

Lär känna Afrikas stamkulturer

Det finns över 3 000 olika stammar i Afrika, allihop med sin egen unika historia. Koloniseringen av kontinenten ledde till att flera stammar gick samman medan andra delade upp sig. Nya stammar har också uppstått. Det finns alltså stora skillnader mellan de olika stammarnas historia, men allihop är spännande att lära känna närmare. 

Zuluerna i Afrika:

Zuluerna är den största stammen i Sydafrika och utgör hela 22 procent av de 50 miljoner invånarna. De bär färgstarka kläder och har vackra pärlor och korgar. Zuluerna har också starka traditioner kring bröllop och begravning. I samband med dessa händelser bär de sina traditionella dräkter som ett tecken på vördnad.

Massajstammen i Tanzania och Kenya:

Massajerna skiljer sig tydligt från andra afrikanska stammar genom sin röda klädsel och sina piercade öron. En egenhet som utmärker stammen är ritualen att spotta för att välsigna någon.

Massajerna är ett folkslag som oftast ses som krigare eller herdar, för de lever uteslutande av nötboskap, får och getter. De är lätta att känna igen tack vare sina traditionsenliga röda dräkter som kallas shuka och är mycket iögonfallande.

Stamfolket san:

Sanfolket är ett av världens äldsta stamfolk och har levt som jägare sedan de slog sig ner som några av de första invånarna i södra Afrika. Något som utmärker sanstammen är den speciella stamdansen som bland annat används för att bota sjuka. Healingdansen används även för att komma i kontakt med de döda. De byäldste dansar runt ett bål under det att de sjunger och djupandas för att hamna i trans. 

Möt stamfolken i Afrika

Du kan möta flera av de traditionsrika stamfolken när du reser till Afrika, allt efter var du befinner dig. Den rika stamkulturen vittnar om den kulturella mångfald som Afrikas historia bygger på.

/NYATI Safari

Senaste blogginlägg

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss