Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Vilka språk talar man i Sydafrika?

1 juli 2021

En viktig sak när man ska ut och resa är att man har koll på vilket språk som talas i landet. För vissa kan det till och med vara avgörande för valet av resmål – att åka till en plats där man inte kan göra sig förstådd kan kännas för begränsande. Men landets modersmål är en sak – en helt annan är hur bra invånarna är på engelska. På en plats där människor har goda engelskkunskaper är det förstås mycket lättare att kommunicera med lokalbefolkningen. Innan man ska ut och resa kan det vara bra att sätta sig in i de lokala språken och skaffa sig en grundläggande förståelse.

Har du planer på att åka på safari i Sydafrika tänker du kanske att det väl inte finns något gemensamt språk där. Och visst stämmer det att stora delar av befolkningen fortfarande talar olika stamspråk, men det officiella språket i Sydafrika är faktiskt engelska. Som europeisk turist med hyfsade kunskaper i engelska har du därför goda förutsättningar att kunna tala med lokalbefolkningen när du är på safari i Sydafrika, även om du inte kan några sydafrikanska språk.

Sydafrikanska språk – hur stora är stamspråken i Sydafrika idag?

Även om engelska är det officiella språket i Sydafrika så är det fortfarande en stor andel som talar olika stamspråk. Faktum är att hela 11 olika språk har ställning som officiella sydafrikanska språk. Det finns dock stora skillnader i hur utbredda de olika språken är:

  • Engelska talas av cirka 9,6 %
  • Afrikaans av 13,5 %
  • Ndebele av 2,1%
  • Sepedi av 9,1 %
  • Xhosa av 16 %
  • Venda av 2,4 %
  • Tswana av 8 %
  • Sydsotho av 7,6 %
  • Zulu av 22,7 %

Utöver dessa finns dessutom ännu fler språk som inte används i officiella sammanhang. Att det inte skulle gå att göra sig förstådd i Sydafrika är alltså bara en av alla de många myter som finns. Sydafrika är ett land som har en stor kulturell mångfald, och det märks också i den språkliga mångfalden. Stamspråken har stor utbredning, i synnerhet zulu och afrikaans som talas av många. I hela världen finns det ungefär 12 miljoner människor som talar zulu, och de klart flesta av dem bor i Sydafrika. Afrikaans talas av cirka 16 miljoner människor globalt, varav 6 miljoner i Sydafrika.

Kan man kommunicera med alla?

Även om det bara är runt 10 procent av befolkningen som har engelska som första språk behöver du inte vara orolig för att inte kunna kommunicera med sydafrikanerna när du besöker landet. Även de som har något av stamspråken som modersmål pratar ändå engelska som andraspråk. Därför behöver du inte heller vara rädd för att framstå som arrogant om du utgår från att någon kan prata engelska. Det är nämligen högst sannolikt att så är fallet. Om du vill ta reda på mer om seder och bruk i Sydafrika så att du är ännu bättre förberedd inför din safariresa till det vackra landet kan du läsa mer här.

 

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss