Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Vad äter man i Afrika?

Gastronomy at Mauricia Beachcomber

20 augusti 2021

Afrikanska mattraditioner

Eftersom Afrika är en jättelik kontinent finns det naturligtvis en mängd olika mattraditioner här. Att prata om ”afrikansk mat” är lika meningslöst som att kalla alla Europas olika kök för ”europeisk mat”. Det finns ju trots allt rätt stora skillnader mellan rysk, svensk och italiensk mat. Likadant är det i Afrika, så det kan vara stor skillnad mellan köket i Marocko i norr och Sydafrika i söder.

Det sydafrikanska köket kallas ofta för regnbågsköket. Här samsas influenser från en mängd olika mattraditioner och maten är rik på smaknyanser. En traditionell rätt från det sydafrikanska fusionköket är bunny chow. Det är en anrättning som består av ett halvt urgröpt bröd fyllt med en potije, en klassisk gryträtt lagad i gjutjärnsgryta. Du träffar också på gott om sydafrikanska tolkningar av internationella rätter som exempelvis sushi.

Färska råvaror av hög kvalitet

Det afrikanska köket bjuder på både frukt, grönt, kött och fisk som i regel tillagas med en mängd olika kryddor, exempelvis gurkmeja, saffran, ingefära, chili, vitlök och paprika. Råvarorna som används i det afrikanska köket är helt färska och av mycket hög kvalitet, och kryddorna gör att maten är smakrik. Därför blir en resa till Afrika ofta en gastronomisk upplevelse och ett riktigt äventyr för smaklökarna.

Generellt kännetecknas afrikansk mat av enkla rätter sprängfyllda med läckra råvaror. Men du hittar också gott om afrikanska rätter med inspiration från Indien och andra asiatiska länder, som ofta har mer hetta och fler kryddor.

Bra mat, bra semester

När man är på semester i ett främmande land så är en stor del av upplevelsen att prova olika lokala rätter. En hel del maträtter känner man kanske till hemifrån och ser fram emot att prova i lokal tappning. Andra rätter kan vara helt nya och blir spännande matupplevelser som man minns lång tid efteråt.

God mat är alltså en viktig beståndsdel i en lyckad semester – och du ska verkligen passa på att utforska den utsökta afrikanska matkulturen under din resa. Gå på upptäcktsfärd i det sydafrikanska köket och smaka på läckra rätter med något av Sydafrikas många världsberömda viner till – så får du en fulländad smakupplevelse som du sent ska glömma.

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss