Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Vanliga myter om Afrika

November 11, 2020

Lär dig mer om Afrika

En av de vanligaste vanföreställningarna om Afrika är att det är ett land. De flesta vet att Afrika är en kontinent som består av en mängd länder – närmare bestämt 54 stycken – men trots det har många någon gång stött på föreställningen om ”landet Afrika”. Det finns dock flera andra myter eller felaktiga uppfattningar om Afrika. Här har vi samlat några av de som fortfarande är i omlopp. Många förknippar Afrika med öken, fattigdom och dödliga sjukdomar, men de afrikanska länderna har oändligt mycket mer att erbjuda än de här vanliga myterna gör gällande.

De fem vanligaste myterna om Afrika

Med sin areal på 30,3 miljoner km2 är Afrika den näst största världsdelen och rymmer en mängd olika kulturer. Kanske är det därför det har uppstått en mängd olika vanföreställningar om kontinenten? Oavsett orsaken så ska vi ta hål på några av de mest utbredda myterna här.

1. Afrika är en enda stor öken

Det finns ökenområden i många av de afrikanska länderna, men kontinenten bjuder också på grönskande dalar och tropisk natur, som runt Kilimanjaro i Tanzania. I Afrika finns också världens bästa safariparker, bland annat Kruger National Park i Sydafrika. Afrika spänner över flera olika klimatzoner, så det kan vara mycket stora skillnader mellan länderna i fråga om temperatur och klimat. 

2. Det råder brist på mat och dricksvatten i hela Afrika

Det stämmer att brist på dricksvatten är ett allvarligt problem i Afrika – men inte överallt. Bristen på dricksvatten är större i mindre byar än i storstäderna, dit turister oftare kommer. På samma sätt förknippar många Afrika med svält och hungersnöd, vilket även det är reella problem i vissa områden i Afrika. Situationen har dock förbättrats på senare år och det är långtifrån alla länder i Afrika som verkligen lider brist på mat. 

3. Afrika ligger långt efter när det gäller den tekniska utvecklingen

Praktiskt taget alla afrikaner har mobiltelefon och använder den flitigt. Programmerare utvecklar också särskilda appar som många använder för att exempelvis dela viktig information med varandra.

4. Det är stor risk att drabbas av farliga sjukdomar om man reser till Afrika 

Det är inte farligt att resa till Afrika, även om sjukdomar som malaria och ebola förekommer på kontinenten. Turister är i regel bra på att följa rekommendationer som att låta vaccinera sig före resan och ta malariamedel i de områden där det rekommenderas, och då är det tryggt att resa runt i Afrika. 

5. Det går vilda djur på gatorna i Afrika

De flesta vilda djuren i Afrika finns i nationalparkerna och när man går runt på gatorna finns det ingen anledning att vara rädd för att ett hungrigt lejon ska vänta runt nästa hörn. När människor blir anfallna av vilda djur är det oftast efter att de brutit mot förhållningsreglerna i nationalparkerna – inte på gatan. 

Lär dig mer om Afrika och kontinentens olika kulturer

Är du intresserad av att lära dig mer om Afrika? Du hittar mer spännande läsning under Fakta om länderna på vår hemsida. Här kan du även läsa om några av höjdpunkterna du kan uppleva på en resa till Sydafrika och få inspiration till ett besök i Afrikas sydligaste land.

/NYATI Safari

Senaste blogginlägg

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss