Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Stone Town på Zanzibar: Mycket att uppleva

March 31, 2020

Att besöka Stone Town, den gamla arabiska stadsdelen i Zanzibar stad, är som att stiga in i en annan tid. Många som besöker Zanzibar kommer hit för de vita sandstränderna, det azurblå havet och de fantastiska möjligheterna till avkoppling, men Stone Town är också värt att besöka om du vill krydda semestern med fascinerande kultur och historia. Att strosa runt på stadsdelens vindlande gator och känna doften av kryddor och vingslagen av en svunnen storhetstid är en upplevelse i sig. Stone Town är nämligen i hög grad berättelsen om den ö som Zanzibar var förr i tiden.

Stone Towns historia – handelsimperium och slavstad

Zanzibars unika läge i Indiska oceanen är inte bara till glädje för dem som reser hit idag. Förr var ön – och i synnerhet Stone Town – en viktig knutpunkt för handelsmän från hela världen. Det geografiska läget har gjort att både arabiska, persiska, afrikanska, indiska och europeiska sjöfarare genom århundradena har besökt (och bosatt sig på) Zanzibar och i Stone Town, och de många besökarna från när och fjärran har naturligtvis satt sin prägel. De historiska arabiska stenhusen med de vackra trädörrarna är unika för stadsdelen, som togs med på Unescos världsarvslista år 2000. Stone Town är en gammal handelsstad vid kusten, och i synnerhet på 1800-talet var staden handelscentrum för många nationer. Stadens historia har dock även en betydligt dystrare sida. Det var nämligen inte bara mat och kryddor det handlades med, utan på 1800-talet såldes tusentals afrikaner som slavar här.

Rikt på historiska upplevelser och sevärdheter

Idag är Stone Town en lugn och charmig stadsdel där en stor andel av Zanzibars befolkning bor. En av de mest fascinerande upplevelserna vid ett besök i staden är öns största marknad, Darajani. Här kan du släntra runt i vimlet och köpa allt mellan himmel och jord. Stone Town är som sagt en mycket gammal stadsdel och dess äldsta byggnad, det gamla fortet Ngome Kongwe som byggdes av araberna år 1700, är också en spännande sevärdhet. Fortet har aldrig använts i krig och idag ligger här en amfiteater där det ges en mängd föreställningar.

En annan historisk byggnad som det definitivt är värt att få en glimt av genom kameralinsen är Christ Church Cathedral från 1880. Det är den första anglikanska kyrkan i Östafrika, och den byggdes som en symbol för slavhandelns slut – på just den plats där slavhandeln en gång i tiden föregick. Två andra sevärdheter i Stone Town är Hamamni Persian Baths och Beit al-Ajaib. De vackra gamla persiska baden från 1800-talet är inte längre i bruk, och det forna sultanpalatset Beit al-Ajaib är idag Zanzibars nationalmuseum. Ett besök i Stone Town med NYATI Safari ger med andra ord spännande omväxling från Zanzibars sandstränder och blir en perfekt avslutning på safariäventyret i Sydafrika.

/NYATI Safari

Senaste blogginlägg

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss