Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Safariordlista: Lär dig termerna och bli redo för safari

February 19, 2020

När du åker på safari med NYATI Safari ger du dig ut på en stor resa in i en fascinerande värld. Vi på NYATI Safari lever för safariresor och Afrikas storslagna natur. För att hjälpa dig förbereda dig inför resan har vi satt ihop en liten ordlista med uttryck som det kan vara bra att ha koll på innan du ger dig av. Safariorden står förstås i alfabetisk ordning.

Vad är bushen?
Bushen är en beteckning för stora naturområden med träd och sly. Landskapet i bushen är mer tätbevuxet än på savannen. Kruger National Park är ett bra exempel på ett bushområde, och på safariturerna från NYATI Safari Lodge får du uppleva den sydafrikanska bushen på helt nära håll.

Vad är en bushvandring?
En beteckning som används om safari till fots genom bushen. Här kommer du helt nära naturen och djurlivet tillsammans med en professionell ranger/guide som berättar om området. Du lär dig bland annat att spåra vilda djur med hjälp av fotspår, spillning och andra tecken.

Vad gör man på en game drive?
En game drive är när du åker på safari i safaribil med chaufför och ranger och kommer helt nära inpå djuren. På NYATI Safari Lodge kör vi alla game drives i öppna safaribilar, eftersom du då kan se och uppleva djurlivet och bushen optimalt.

Vad är game reserve?
En game reserve är ett viltreservat, alltså ett naturområde med vilda djur. Game reserves är skyddade områden men omfattas inte av lika stränga regler som en nationalpark.

Hur bor man på en lodge?
I viltreservat och nationalparker bor du oftast på en lodge där inkvarteringen sker i bungalows eller stugor. NYATI Safari Lodge är en av de bästa lodgerna i Krugerparken.

Vad är en nationalpark?
Ett naturområde där staten ansvarar för att växter, djur och natur skyddas och bevaras.

Vad betyder nocturnal?
Nocturnal betyder nattaktiv och är en beteckning för djur som är aktiva på natten.

Vad är en ranger?
En ranger är ett slags safari- och naturguide som har en grundlig utbildning i det sydafrikanska djur- och naturlivet och arbetar i de skyddade parkerna och naturområdena. Alla rangers på NYATI Safari Lodge är högkvalificerade.

Vad är ett reservat?
Ett naturområde där regionala myndigheter skyddar och bevarar växter, djur och natur. Ej att förväxla med en nationalpark.

Vad betyder egentligen ordet safari?
Det är ett uttryck från det afrikanska språket swahili och betyder helt enkelt ”att resa”. På svenska och engelska används ordet om utflykter i det rika djurlivet och den särpräglade naturen i Afrikas bush och på savannerna.

Vad är en savann?
Ett öppet slättlandskap med enstaka buskar och träd. Den stora skillnaden mellan regnperioder och torrperioder gör att savannens frodighet varierar mycket. 

Vad gör man på en solnedgångssafari?
Som namnet antyder är solnedgångssafari en safari som äger rum runt solnedgången. Ofta ingår ett stopp på någon utsiktsplats för att njuta av ett glas vin i solnedgången.

Vad betyder spoor?
Det är ett uttryck på afrikaans som betyder spår. Din guide håller utkik efter dessa för att bättre kunna spåra och hitta fram till djuren.

Vad är en sundowner?
Sundowner är den obligatoriska drinken som dricks vid solnedgång på safariturerna som välförtjänt avslutning på en spännande dag i bushen.

Vad betyder The Big Five?
Det är en gammal beteckning som användes av jägarna, som ansåg att leoparden, elefanten, buffeln, lejonet och noshörningen var de fem svåraste och farligaste djuren att jaga.

Vad är The Small Five?
Ett samlingsnamn för leopardsköldpaddan, elefantspetsmusen, buffelvävaren, myrlejonet och noshornsbaggen.

Vad är The Ugly Five?
Humor är en viktig del av den sydafrikanska kulturen, och även om alla djur är vackra och fascinerande på sitt sätt, har uttrycket ”the ugly five” uppstått som samlingsbeteckning för hyenan, maraboustorken, vårtsvinet, gamen och gnun.

Med de här 18 väsentliga glosorna hoppas vi att du känner dig redo att följa med oss på ett oförglömligt safariäventyr i Sydafrika.

/NYATI Safari

Senaste blogginlägg

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss