Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Guide till Robben Island

16. marts 2022

”Välkommen till Robben Island. Det var på den här avdelningen jag satt inlåst. Lite senare kommer ni också att få se Nelson Mandelas cell”, säger guiden Ntando Mbatha. Han är tidigare politisk fånge och satt fängslad på Robben Island tillsammans med Nelson Mandela.

När du besöker Robben Island är det före detta fångar som visar dig runt. Det väcker både tankar och känslor att höra någon som själv har upplevt fängelsets hårda villkor berätta om fängelsets historia och sin egen tid som fånge.

Ett besök på fängelseön Robben Island är en tankeväckande och helt unik upplevelse som du inte får missa om du besöker Kapstaden. 

Historien bakom fängelseön Robben Island

Ön utanför Kapstadens kust har genom åren använts för många olika ändamål. Den har bland annat fungerat som psykiatriskt sjukhus, postkontor och militärbas. Men det som ön framför allt är känd för är åren då den användes som fängelse.

Robben Island omvandlades 1961 till ett säkerhetsklassat fängelse för politiska fångar som var motståndare till apartheidsystemet och diskrimineringen av icke-vita.

Särskilt känd är cell nummer 5 i sektion B. Det var nämligen här som Nelson Mandela, fånge nummer 46664, satt inspärrad under 18 av sina 27 år bakom galler. Han anlände som fånge nummer 466 år 1964 – därav fångnumret 466/64.

Cellen är klaustrofobiskt liten utan annan inredning än en toaletthink, ett litet bord och ett par filtar på det hårda betonggolvet. Det var så den såg ut när Nelson Mandela anlände till fängelset. Senare fick han och de andra fångarna sängar.

Nelson Mandela dömdes till livstids fängelse år 1965, men han släpptes den 11 februari 1990 efter 27 år bakom galler.

Han kämpade vidare för att avskaffa apartheid i Sydafrika, och 1994 blev han landets första demokratiskt valda president. Valsegern blev också slutpunkten på apartheidregimen.

Fängelset på Robben Island stängdes 1991. Sex år senare blev ön ett museum och 1999 togs det upp på Unescos världsarvslista. 

Allt du behöver veta innan du besöker Robben Island:

Det finns dagliga guidade rundturer på Robben Island. De inkluderar en busstur runt ön med stopp på flera ställen och en guidad rundvisning på fängelseavdelningen ledd av en före detta fånge. Det går inte att besöka ön på egen hand. 

Robben Island ligger cirka sju kilometer utanför Kapstadens kust. Färjeresan dit tar mellan 30 och 45 minuter beroende på väder och vind. 

Spana ut över vattnet under färjeturen, för om du har tur kan du se sälar, sjölejon, pingviner eller valar. 

Praktisk info inför ditt besök

  • Turen tar totalt cirka 3,5 timmar.

  •   Deltagarna samlas vid The Nelson Mandela Gateway på V&A Waterfront 45 min. före avgång.
  •   Glöm inte att ta med passet.
  •   Drönare och annan professionell inspelningsutrustning är strängt förbjudet inom området.
  •   Vi kan hjälpa dig med biljetten. Skicka bara ett mejl med din förfrågan och ett foto av ditt pass.
  •   Det är bra att beställa biljetten i god tid så att det inte hinner bli slutsålt.
  •   Biljetter återköps ej. 

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss