Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Dansk framgångssaga i Sydafrikas bush: Firar 25-årsjubileum

24. august 2023

”Det här är en fantastisk plats. Ska vi inte slå oss ner här?”

Airview of NYATI Cheetah Camp

Så lät det 1997 när Jørgen och Lisbeth Nielsen stod och blickade ut över ett öde område i Greater Kruger National Park i Sydafrika. Det var första gången som Jørgen och Lisbeth besökte marken där Nyati Safari Lodge nu ligger.

”Det fanns inga byggnader alls där. Men ett imponerande djurliv och en underbar utsikt över Olifants River. Vi såg genast hur bra det skulle kunna bli”, säger Jørgen Nielsen, som grundade NYATI Safari tillsammans med sin hustru Lisbeth.

Paret bestämde sig för att köpa marken. Ett år senare hade de uppfört en exklusiv lodge i hjärtat av den sydafrikanska bushen, och den 1 september 1998 skickade paret ner de första safarigästerna till Nyati Safari Lodge.

Sedan dess har åren gått och NYATI Safari kan nu fira 25 år av autentiska upplevelser i bushen

Kärleken förde paret till Sydafrika

NYATI main restaurant at sunset

Men 1997 var det långt ifrån givet att paret skulle bygga en lodge och börja arrangera exklusiva resor till Sydafrika. Det var snarare slumpen som gjorde att det blev så.

”Det var kärleken som förde oss hit första gången. Vår son hade förälskat sig i en sydafrikansk kvinna – men även i kulturen och landet i stort”, berättar Jørgen Nielsen.

Och kärleken till Sydafrika smittade av sig. Inte bara på Jørgen och Lisbeth som genom åren har tillbringat mycket tid i landet, utan också på danska, svenska och norska turister. Vid det här laget har över 40 000 skandinaviska safarigäster besökt Sydafrika i NYATI Safaris regi.

Växtvärk ledde till ny lodge

När dörrarna slogs upp 1998 bestod lodgen av fyra bungalower. Efterfrågan ökade snabbt och lodgen har byggts ut flera gånger. Men även om lodgen har vuxit genom åren så har man aldrig övergett grundtanken om en familjär atmosfär som förenar det genuina och det exklusiva.

NYATI Safari Lodge har nått den önskade kapaciteten, men efterfrågan fortsätter att öka. Därför fattade paret år 2022 det stora beslutet att öppna en lodge till.

”MILIMA Safari Lodge har en utsikt som kan imponera även på den mest beresta safariturist. Precis framför lodgen finns en liten damm som djuren söker sig till. Därför är det inte ovanligt att få besök av elefanter till morgonkaffet och av en flock lejon till kvällsdrinken, medan solen långsamt sänker sig i horisonten. Självklart åker du ut på gamedrives, men du kan också njuta av djurlivet från poolen eller terrassen”, säger Jørgen Nielsen.

Den nyöppnade lodgen är ett kvitto på att entreprenörskapets låga alltjämt brinner.

Gästerna gör att det är värt det

”När vi stod och tittade på marken hade vi aldrig räknat med att vi en dag skulle komma dit där vi är idag. Det är stort. Men självklart har vi också stött på hinder på vägen”, säger Jørgen Nielsen.

”Det vore lögn att påstå att vi inte övervägde att kasta in handduken under coronapandemin. Men vi kunde inte förmå oss att göra det. Våra hjärtan kommer alltid att vara kvar i Sydafrika. Och det var tur att vi inte gav upp, för vi återhämtade oss – och det i raketfart.”

Paret har inte ångrat sig en sekund. NYATI Safari Lodge har gett oss så många fina stunder, men viktigast av allt är alla de nöjda gästerna. Det är de som gör det värt att kämpa.

”VI har fått så många fantastiska upplevelser själva. Men det viktigaste är att vi har kunnat hjälpa våra skandinaviska gäster att förverkliga sina drömmar så att de kunna åka hem med massor av fina minnen och upplevelser i bagaget. Vi fortsätter gärna i 25 år till”, avslutar 77-årige Jørgen Nielsen med ett leende.

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss