Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

The Small 5

November 30, 2018

Visste du att du förutom ”The Big 5” också kan ha turen att se ”The Small 5” på en safari i Kruger National Park?

The Big 5” är en samlingsbeteckning för de fem stora djuren lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel. Men flodhästen och giraffen tänker du kanske, är inte de också stora djur? Förklaringen är att ”big” här inte syftar på storlek, utan på hur svåra och farliga djuren är att jaga.

”The Small 5” är något helt annat än de stora djuren du kan se på en safari i Sydafrika. Uttrycket myntades av lokala guider och naturälskare som ville att besökarna i nationalparkerna också skulle få upp ögonen för de mindre djuren som är svårare att se. ”The Small 5" är samlingsnamnet för noshornsbagge, elefantnäbbmus, buffelvävare, myrlejon och leopardsköldpadda. Att det är just dessa fem djur som kallas ”The Small 5” beror inte minst på att djurens namn innehåller namnet på något av djuren i ”The Big 5”.

Lite om ”The Small 5”:

Noshorsnsbaggen är en av världens största skalbaggar och blir normalt upp till 6 cm lång. Den är ganska harmlös och äter bara växter. Hanens karakteristiska horn används i strid, både om honor och om matplatser.

Elefantnäbbmusen är ett däggdjur som känns igen på sin långa nos, som kan påminna lite om en snabel. Musen använder snabeln till att nosa sig fram till insekter – och favoriträtten är myror! Elefantnäbbmusen blir upp till 58 cm lång, och svansen står för ungefär halva längden.

Buffelvävaren ser man ofta i akacieträden, där ägg och ungar är skyddade mot rovdjur. Den trivs särskilt i områden där det är gott om bufflar, därav namnet. Den hör till de största vävarfåglarna och är väldigt vanlig i Sydafrika.

Myrlejonet är en liten insekt som lever av både myror och andra små insekter. Den håller till i sandiga områden, där den gräver ner sig och lever under jorden. Myrlejonet kan bli upp till 4 cm långt och påminner lite om en trollslända. 

Leopardsköldpaddan har fått sitt namn på grund av det vackert mönstrade skalet, som kan påminna lite om leopardens fläckiga päls. Den är en av de vanligaste landsköldpaddorna och kan bli upp till 70 cm lång. Den lever av växter och trivs både i bushen och på savannen.  

Har du tur kan du få se några av de här djuren på en av våra safariturer från NYATI Safari Lodge. Störst chans är det att få se leopardsköldpaddan på nära håll. 

Vi hoppas att du får många härliga upplevelser av både små och stora djur.

/NYATI Safari

Klicka på bilderna nedan för att komma till galleriet...

Senaste blogginlägg

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss