Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Sydafrikas traditionsrika vinproduktion

Stellenbosch wine country in South Africa

26. april 2022

Sydafrika är kontinentens spjutspets när det gäller vintillverkning. Intresset för vinodling i Sydafrika beror bland annat på landets Medelhavsaktiga klimat. Den torra värmen och de svala vintermånaderna ger optimala förutsättningar för de många vinodlingarna.

Vinodlingarna finns primärt i Cape Town-provinsen, där man hittar många av landets knappt 100 vindistrikt. Vindistrikten ligger längs kusten runt staden och är en härlig syn som du inte bör missa.

Vingårdarna i Stellenbosch och Constantia från år 1685 är bara två av en lång rad sydafrikanska vinproducenter. 

Vin i Sydafrika – så började det

Barrels in a winery near Stellenbosch

Historien om Sydafrikas viner går långt tillbaka. 1659 skördade en skeppsläkare vid Nederländska ostindiska kompaniet druvorna till landets första flaska vin. Läkaren hette Jan van Riebeeck och var utstationerad i landet bland annat för att odla och skörda druvor, som senare skulle bli populära på många kontinenter.

I dag omfattar Sydafrikas vinodlingar cirka tusen kvadratkilometer. De utgör en stor del av vinproduktionen i världen och landet är en viktig exportör till Skandinavien. Apartheidregimens slut ledde till ökad internationell medvetenhet på 1990-talet, och landets vinodlare fick upp ögonen för sina viners potential. Mer innovativa metoder började användas, och Sydafrika tog på allvar plats på vinets världskarta.

Sydafrikas vinspecialitet

Grapes on old vine in Stellenbosch wine country

Sydafrikas specialitet är pinotage, landets egen blåa druva. Namnet kommer av att druvsorten är en unik mix av druvorna pinot noir och cinsault, som i Sydafrika kallas hermitage. Pinotagedruvan skapades 1925 och är i dag närmast en nationalsymbol för landet. Den mörka druvan känns igen på sin saftighet och sin fylliga fruktsmak.

Den druvsort som är allra vanligast på de sydafrikanska vinodlingarna är den gröna druvan chenin bland. Av de blåa druvorna är cabernet sauvignon vanligast. Tillsammans står de för cirka 35 procent av hela Sydafrikas vinproduktion. 

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss