Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Lejonets rytande – en reseberättelse

January 10, 2020

Av Claus Bo Becktoft, försäljningschef på NYATI Safari

5 december 2019. Det är alldeles tyst här ute i bushen. Ända tills mitt i natten då jag väcks av ett ljud som jag först undrar över. Efter några minuter går det upp för mig att det är ett lejon som ryter. Mer om det lite senare.

Jag är på vandring i Sydafrika på en av våra populära resor som många av våra gäster på NYATI Safari Lodge har provat vid det här läget. Sommaren 2017 lanserade vi ”NYATI Safari till fots”, och som försäljningschef tyckte jag att det var på tiden att jag själv testade produkten.

Mycket tidigt en onsdagsmorgon börjar resan från hemmet på norra Sjælland til Köpenhamns flygplats, Kastrup. Jag tillbringar de följande 17 timmarna i sällskap med en av våra samarbetspartner, Qatar Airways, som tar mig till Johannesburg med god komfort och behaglig service. Därifrån flyger jag vidare till den lilla flygplatsen vid staden Hoedspruit, dit NYATIs övriga gäster ska anlända två dagar senare. De närmaste två dygnen ska jag nämligen tillbringa ute i bushen på vandring med vandringsguider, middag under bar himmel och övernattning i tält.

Väl framme i Hoedspruit får jag syn på de båda gäster som också ska följa med på vandringen. NYATIs chefranger Sydney tar emot oss och kör oss till Chacma Bush Camp, som är startpunkten för vår tur. Där tas vi emot av Luan och Terje, chefranger respektive ranger, som ska vara våra guider de närmaste dagarna. Över en välkomstdrink informeras vi om turen och programmet. Därefter lastas vårt bagage på en öppen safaribil och vi åker till vårt första tältläger.

När man deltar i NYATI Safari till fots bor man i ett tältläger som flyttas mellan första och andra natten. Längs vägen berättar dock Luan att de från 2020 kommer att ha tre fasta tältläger, eftersom materialet slits hårt av de täta flyttarna.

Första dagen vandrar vi inte eftersom vi inte är framme förrän vid 16-tiden. Istället ska vi ut på game drive, en safaritur i öppen safaribil som avslutas med en ”sundowner” där vi njuter av drinkar och chips medan solen går ner över bushen. Som trevlig inledning på den förestående turen stöter vi på bufflar och elefanter på vår game drive i viltreservatet Maseke Balule Game Reserve i Greater Kruger National Park, som NYATI Safari Lodge också ingår i.

När vi avslutat fotograferingen av den vackra solnedgången – som är över i ett huj på dessa breddgrader – åker vi tillbaka genom det nu mörka landskapet, där det enda ljuset kommer från bilens lyktor och Terjes strålkastare. Ögonpar dyker upp i mörkret. När djuren träffas av billyktorna och strålkastarljuset lyser deras ögon upp som små glaskulor. Mina sinnen skärps mer och mer i det allt mörkare landskapet, ljud och dofter blir mycket tydligare och min livliga fantasi spelar spratt med mitt förnuft. Även här upp i safaribilens relativa säkerhet är jag övertygad om att klockan är ”kvart i matdags” för djuren där ute.

Väl tillbaka i lägret där vi ska sova första natten ligger det varma och kalla tvättlappar och väntar på oss, och det behövs när det är över 25 grader till och med på kvällen. När jag har installerat mig i ett komfortabelt tält med fältsäng och riktig madrass, plats för min resväska och ryggsäck, och med lyktor utanför tältduken, kallas vi strax till middag vid lägerelden. Det vackert dukade bordet domineras av två stora lampor med levande ljus, och runt det står riktiga stolar. Omkring oss är kvällen mörk och på väg att övergå i natt, och den sydafrikanska stjärnhimmeln glänser i all sin prakt över våra huvuden. Vi serveras en fantastisk trerättersmiddag med goda viner medan våra guider underhåller med historier och ivrigt svarar på våra likaså ivriga frågor. Klockan 21 är alla trötta efter resan och dagens upplevelser och väljer att krypa till kojs. Det är inga problem att somna i den sköna sängen. Här finns inga störande ljus, bara kolsvart mörker.

Men det är då jag väcks av det där ljudet. Fem, sex, sju rytanden som slutar i ett högt rosslande stön! Lejon!! Det är omöjligt att avgöra om lejonet befinner sig alldeles i närheten eller flera kilometer bort. Våra guider berättar morgonen därpå att ett lejons rytande hörs på 7–8 kilometers avstånd. Men det lät som om det stod precis utanför lägret.

Nästa dag blir vi väckta redan 04.30. Vi får en lätt frukost bestående av yoghurt med müsli, skorpor, te och kaffe. Klockan 5.15 ger vi oss ut på vår första vandring, innan solen blir för stark. Vi bär bara på en lätt ryggsäck med vattenflaskor, kikare och fotoutrustning. Våra resväskor och allt annat bagage fraktas av personalen i vår safaribil. Vi får en genomgång av reglerna innan vi börjar vandringen: vi ska gå på led med guiderna i täten med laddade gevär (för säkerhets skull), och tystnad ska råda bland vandrarna. Om man får syn på ett djur, har en fråga till guiden eller bara vill ta en paus får man kommunicera det genom att knäppa med fingrarna eller klappa sig på låret.

Vandringen går genom uttorkade flodfåror som bara väntar på nästa regnskur, genom bush och buskage – allt för att vi ska se och uppleva så mycket som möjligt under turen. Och lärorikt är det. Guiderna är ofantligt kunniga om allt från mikroskopiska växter och djurspillning till djuren som lever här ute i bushen, och som deras tränade ögon får syn på långt före våra.

Efter två timmars vandring är det dags för en paus med tid att dricka och uträtta sina behov. Vandringen återupptas och vi fortsätter i ytterligare två timmar. Första dagen får vi brunch på en utsiktspunkt som kallas ”Lion King”, som ägs av NYATI Safari Lodge och används för bushmiddagar. Här har en enkel men ändå överdådig brunch dukats upp. Vi njuter av mat, vatten och kaffe medan vi beundrar den fina utsikten.

Pausen är slut och vi vandrar vidare mot nästa mål, vårt tältläger som har flyttats medan vi vandrat. Efter ett par timmar kommer vi fram, och nu är det dags för avkoppling. Den mobila duschkabinen tas i bruk, och även om trycket är högst beskedligt så är det helt fantastiskt att skölja bort dammet från dagens vandring i det härligt solvärmda vattnet. I ett av tälten serveras kaffe med kex och ost. Vi lägger upp fötterna, tittar igenom bilderna i kameran och pratar om dagens vandring.

Mot slutet av eftermiddagen är det dags för ännu en game drive. Vi klättrar upp i den öppna safaribilen och så bär det av ut i bushen igen, medan kökspersonalen börjar förbereda kvällens trerättersmiddag. När vi kör runt i bushen kommer vi väldigt nära inpå en flock elefanter som är ute och skaffar sig föda, dvs. välter några träd och äter lite av bladen från trädtopparna. En elefant äter runt 300 kg om dagen, och det kan sätta sina spår i landskapet – men det behöver ju hållas efter emellanåt.

Vi fotograferar ännu en tjusig solnedgång medan vi njuter av drinkar och chips, och så bär det av mot lägret igen i mörkret. Den här kvällen ser vi ett rent fyrverkeri av stjärnor över våra huvuden medan vi intar vår trerättersmeny ackompanjerad av robusta sydafrikanska rödviner. Kvällens huvudrätt får vi hämta själva vid elden, där kocken har varit flitigt sysselsatt medan vi var ute på safari. Efter kaffet är det sängdags direkt, för en ny dag väntar klocka 04.30.

Nästa morgon är det samma procedur: några snabba drag med tvättlappen i ansiktet, en kopp kaffe och lite yoghurt med müsli och avgång klockan 05.30. Idag ska vi ”bara” gå 2 x 2 timmar, och även idag fraktas bagaget till brunchstoppet, som också är vårt slutmål. Den här morgonen ser vi flera av ”the small five”, samlingsnamnet för noshornsbagge, elefantnäbbmus, buffelvävare, myrlejon och leopardsköldpadda. Alla fem är fascinerande djur och viktiga pusselbitar i naturens ekosystem. När vi ser de små insekterna briljerar våra guider ännu en gång med berättelser och förklaringar om livet i bushen. Inte nog med att vi lär oss en massa om ”the small five”, vi får oss också mängder av botanikkunskaper till livs.

Efter en välförtjänt paus vandrar vi vidare och kort därpå ger Luan oss tecken att stå stilla, helt blickstilla! Vi står fortfarande på en lång rad, och efter Luans anvisningar tittar vi åt vänster allihop. Bara 75 meter från oss står en flock bufflar, och bufflar ska man inte försöka springa ifrån – det skulle vara en säker död! Efter en stund har bufflarna granskat oss färdigt och tappar intresset för oss; vi verkar uppenbarligen inte farliga. Strax därpå vandrar vi vidare, och efter ytterligare en timme kommer vi till Olifant River som vi följer i en halvtimme. Här vid floden har kocken trollat fram en helt fantastisk brunch till oss. Och så vips dyker vår följebil upp, som en hägring. Efter en välbehövlig paus och en god sista måltid slutar vår tur med ”NYATI Safari till fots”. Vi blir körda från vårt sista stopp till NYATI Safari Lodge, där vi tas emot med stora leenden och öppna armar.

Tips: Ta med bra vandringsskor

/NYATI Safari

Senaste blogginlägg

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss