Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Guide till Taffelberget

29. juli 2022

Allt du behöver veta om Kapstadens landmärke

”Wow!!” Det är så de flesta reagerar när de kommer till Kapstaden och blickar upp mot Taffelberget, som tronar högt ovan staden som en skyddande mur. En utflykt till Taffelberget, som på engelska heter Table Mountain, är ett måste när du besöker Kapstaden.

Taffelberget är känt över hela världen och är Kapstadens främsta landmärke. Det finns avbildat på stadens flagga och ingår i dess logotyp. Det spektakulära berget är över 1 000 meter högt och har en platt, tre kilometer lång platå högst upp. Därav namnet Table Mountain. När du står uppe på toppen har du en fantastisk utsikt över staden, och den vill du inte missa. 

Rik flora

Table Mountain National Park, där Taffelberget förstås ingår, är också känt för sin rika flora. I nationalparken finns över 8 000 olika växtarter. Många av dem är endemiska och förekommer alltså enbart just här.

Karakteristisk för Taffelberget är även klipphyraxen eller klippgrävlingen (”the dassie”). Det kan kännas lite otippat, men klipphyraxen anses faktiskt vara den närmaste nu levande släktingen till den afrikanska elefanten. En gång för länge seden tror man att det fanns ett djur som såg ut som en korsning mellan en elefant, en sjöko och en klipphyrax.

Taffelberget är på många sätt unikt och spektakulärt. Därför står det också med på listan över världens sju naturliga underverk. Många menar att ett besök i Kapstaden aldrig kan vara komplett utan en tur till Taffelberget.

Snöra på dig vandringsskorna

Det finns flera sätt att ta sig till toppen av Taffelberget. Du kan snöra på dig vandringsskorna och ta dig de 1 000 höjdmeterna till fots, eller så kan du ta den bekvämare vägen med linbanan.

Om du väljer den aktiva varianten så finns det flera vandringsleder med olika svårighetsgrad. Samtliga kräver dock att du är i någorlunda god kondition om du vill gå hela vägen nerifrån och upp. Det rekommenderas inte att vandra ensam, och tänk på att alltid kolla väderprognosen innan du ger dig av. Vädret kan snabbt slå om och du bör inte vandra på berget när det är oväder. 

Det finns också vackra leder där du kör bil en del av vägen men går den sista biten. En av de populäraste är Kloofs Corner, som bjuder på en fantastisk utsikt.

Här ställer du in GPS:en på Kloof Corner Parking på Tafelberg Road. Sedan kan du följa den markerade leden till Kloof Corner. Rutten är cirka 900 meter och lite brant, men det tar bara 20–25 minuter att gå.  

Njut av att sväva fram med linbanan

Om du föredrar att njuta av utsikten utan alltför mycket fysisk ansträngning ska du i stället stiga ombord på linbanan, som tar dig till toppen på bara fem minuter.

Vägen upp är vacker. Varje kabin rymmer 65 passagerare, och det finns stora fönster så att du kan njuta av utsikten. Golvet roterar dessutom så att alla passagerare får möjlighet att titta ut över landskapet och staden.

Uppe på toppen kan du njuta av den fantastiska utsikten och sedan gå en tur längs någon av de många stigarna, där du kan närstudera bergets unika växt- och djurliv. 

Varje år transporterar linbanan över 900 000 besökare upp på Taffelberget. Ett tips är att komma tidigt på dagen så att du slipper köa. Ett extra plus med att komma tidigt är att du då har störst chans att undvika molntäcket som ofta lägger sig över berget – även kallat ”The Table Cloth”.

Tänk också på att kolla väderprognosen innan du ger dig iväg. Linbanan stänger om det är för blåsigt eller dåligt väder.

Biljetter kan köpas vid själva linbanan eller på turistinformationen: V&A Waterfront Visitor Information Center.

Det går också bra att köpa biljett online här.

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss