20. juli 2024
I Dubai väntar en skyline med futuristiska skyskrapor, ett lyxigt shoppingmecka och gyllene sandstränder vid Persiska viken. Med sina lyxiga hotell, restauranger i världsklass och sitt rika kulturarv erbjuder Dubai en oförglömlig blandning av upplevelser med något för alla smaker.
Klimat och väder
Dubai har ett varmt ökenklimat med höga temperaturer året runt. Den bästa tidpunkten för att resa hit är under vinterhalvåret, från oktober till april. Då brukar det vara behagligt varmt – mellan 25 och 30 grader. Under sommarmånaderna kan det däremot bli extremt hett med temperaturer på över 40 grader.
Skönt väder året runt
Säkerhet och hälsa
Dubai är ett säkert resmål att turista i, men det är alltid bra att vara uppmärksam på vad som händer runt omkring en – särskilt när man rör sig i stora folksamlingar, handlar eller tar ut pengar.
Vi rekommenderar förstås alla att ha en reseförsäkring som täcker om man skulle ha oturen att råka ut för något.
Det finns inga krav på vaccination för inresa till Dubai, men vi rekommenderar att du rådgör med läkare eller en vaccinationscentral i god tid före avresa för att ta reda på vilka vaccinationer och andra aspekter du behöver tänka på med hänsyn till ditt hälsotillstånd.
Språket i Dubai
Det officiella språket i Dubai är arabiska. Men du behöver inte oroa dig för språkbarriärer när du besöker staden. Dubai är känt för sin mångfald, och faktum är att merparten av invånarna inte kommer från Förenade arabemiraten. Hela 75 procent av Dubais befolkning sägs vara utlänningar. Därför är de flesta som bor här bra på engelska, och de flesta offentliga skyltar, menyer och instruktioner finns också på engelska.
Visum och inresekrav
Som svensk medborgare behöver du normalt inget visum för att besöka Dubai som turist. Vid inresa får du automatiskt uppehållstillstånd i högst 90 dagar. Tänk på att ditt pass måste ha minst sex månaders giltighetstid från det beräknade hemresedatumet och att förlängda pass inte godkänns. Det är också bra att ha med dig resehandlingar som returbiljett och eventuell bekräftelse av hotellbokningar.
Villkoren kan förändras snabbt och du ansvarar alltid för att se till att du uppfyller gällande visum- och inresekrav. Besök gärna swedenabroad.se för aktuell information.
Prisnivå och dricks
Valutan i Dubai och resten av Förenade arabemiraten heter dirham och förkortas AED. Vid ankomst kan du enkelt ta ut pengar i en bankomat (ATM), men tänk på att både den lokala banken och din egen bank kan ta ut avgifter. De flesta restauranger och butiker accepterar kortbetalning, men det kan vara en fördel att ha lite kontanter på sig till mindre inköp.
Prisnivån i Dubai varierar, men över lag är levnadskostnaderna på destinationen höga. Räkna med att betala mellan 200 och 600 kronor för en måltid på restaurang – utan alkohol. Just alkohol är dyrt i Dubai.
Det är brukligt att ge dricks i Dubai. På restauranger ger man normalt 10–15 procent.
Att ta sig runt i Dubai
Det är enkelt att ta sig runt i Dubai med kollektivtrafik eller taxi.
Tunnelbanan är en av de populäraste transportformerna bland både turister och lokalbor. Den är snabb, tillförlitlig och täcker de flesta större turistattraktioner och shoppingområden. Det finns bara två linjer att hålla reda på och biljettpriset är överkomligt. Bussarna håller också hög standard och täcker ett omfattande ruttnät som förbinder de olika stadsdelarna. Trafiken kan dock vara hektisk, så man ska vara medveten om att det kan ta längre tid än beräknat att komma fram.
Om du planerar att åka kollektivt kan det vara värt att skaffa ett ”Nol-kort” – ett smart betalkort som används till att betala på offentliga färdmedel. Kortet kan användas både i tunnelbanan och på buss, spårvagn och vattentaxi (abra).
Att åka taxi är också enkelt. Priset beräknas med taxameter och chaufförerna brukar prata bra engelska. Det finns också taxi-appar som Uber och Dubais egen motsvarighet, Careem. Men precis som för bussarna är det bra att lägga till lite marginal med hänsyn till trafiken.
Kultur och seder
Islam är den dominerande religionen i Dubai, och kultur och seder speglar muslimska värderingar. Som turist är det viktigt att respektera religiösa traditioner och seder.
Du förväntas till exempel klä dig anständigt. För kvinnor betyder det bland annat att inte gå för lättklädd, utan det är brukligt att täcka axlar och knän. Män bör undvika att gå runt med bar överkropp. På religiösa platser, till exempel moskéer, är kraven på klädsel förstås strängare.
Alkohol serveras på hotell, barer, restauranger och klubbar. Däremot är det olagligt att dricka alkohol på offentliga platser som stränder, parker och gator – och att vara berusad på offentlig plats är inte väl sett.
Att fotografera lokalbor – i synnerhet kvinnor – utan deras tillåtelse ses som respektlöst.
Undvik också att visa tillgivenhet offentligt, som att kramas och kyssas.
Under muslimernas heliga fastemånad, ramadan, är det förbjudet att äta, dricka och röka i det offentliga rummet på dagtid. Vissa restauranger har särskilda sektioner för dem som inte fastar. Ramadan hålls en gång om året och infaller på olika datum.