Bobotie: Rätten du inte får missa i Sydafrika
28 oktober, 2021
Det finns många anledningar att besöka Sydafrika. Utöver den storslagna naturen är det afrikanska köket också en stor upplevelse. Framför allt ska du inte missa den sydafrikanska rätten bobotie.
Sydafrikas nationalrätt
Bobotie är Sydafrikas nationalrätt, och det av flera goda skäl. Men trots det har rätten faktiskt sitt ursprung i det indonesiska köket. Den kom till Sydafrika på 1600-talet tillsammans med människor från Indonesien och Malaysia, och Kapstaden föll snabbt för den exotiska rätten. Namnet uttalas ”ba-boo-eh-tee” och kommer från det indonesiska ordet bobotok. Bobotie är alltså inte bara en jättegod maträtt utan också en symbol för mångfalden i det mångkulturella Sydafrika.
Recept
Rätten består av köttfärs med söt currysmak och en äggbaserad sås ovanpå Det finns mängder av olika varianter på rätten och det går utmärkt att välja den typ av kött som man själv föredrar. Oftast lagas den på nöt- eller lammkött, men du kan också använda fläskkött. Så här lagar du bobotie:
- Hacka lök och stek den mjuk.
- Tillsätt äpple i tärningar.
- Tillsätt russin och curry och lyft av från värmen efter två minuter.
- Bryn köttet, tillsätt buljong och låt koka i 10–15 minuter.
- Hacka nötter (eller mandlar) och blanda med mango chutney, citron, salt och peppar.
- Tillsätt mjölk till köttfärsen.
- Vispa ägg med mjölk eller grädde.
- Varva kött och äggsås i en form som för en lasagne.
- Strö nötter eller mandlar över.
- Ställ rätten längst ner i ungen och tillaga vid 200 grader i 45 minuter.
- Garnera med persilja.
Om du vill äta den sydafrikanska nationalrätten i Kapstaden kan vi rekommendera de här restaurangerna:
- Jonkershuis
- Biesmiellah
Vi har själva provat dem och kan intyga att deras bobotie är en smakupplevelse som alla borde unna sig. Smaklig måltid!