042 405 99 94
Sök

Sydafrika

Sydafrika kännetecknas av mångfald och stora kontraster. På grund av sin rika mångsidighet beskrivs landet ofta som "en hel värld samlad i ett land". Sydafrika har allt man kan önska sig av en perfekt semester: Kruger National Park på 21 000 km2 med äkta bushvegetation och världens största koncentration av vilda djur som lever i sin naturliga miljö. Kilometervis av vita stränder med brusande vågor och surfare. Färgstarka vinodlingar och romantiska vingårdar i kapholländsk stil. Nelson Mandelas fängelseö. Och spännande storstäder – inte minst Kapstaden på kontinentens sydspets, där hamnen är full av liv och rörelse, skaldjursrestauranger och fusionmusik från utomhusbarer.

I Sydafrika kan du uppleva allt från en flock lejonhonor som dåsar i solen, till ett gäng trendiga väninnor på shoppingrunda i Kapstaden. En vistelse på NYATI Safari Lodge kan med fördel kombineras med olika tilläggsresor som visar helt andra sidor av Sydafrika, t.ex. våra kombinationsresor till Kapstaden, Vinlandet eller Garden Route.

Sydafrikas höjdpunkter

Kruger National Park

Kruger National Park är den största och mest välkända nationalparken i södra Afrika och ett av de allra bästa ställen i världen att se vilda djur i deras naturliga miljö. På en safari i Sydafrika är Krugerparken en given plats att besöka. Kruger National Park erbjuder den största mångfalden av djur, och här är utsikterna goda att få se "The Big 5", alltså lejon, leopard, noshörning, buffel och elefant. NYATI Safari hör till det lilla fåtal lokala safariarrangörer som har tillstånd att köra med egna bilar inne i Krugerparken. Det gör att vi kan garantera våra gäster bästa komfort. Klicka här för att läsa mera om Kruger National Park.

Vinlandet

Sydafrikanska viner är populära på många håll i världen, och det sydafrikanska vinlandet är lika vackert som vinerna är goda. En resa genom vinlandets historia och landskap där man kan smaka på de många kända vinerna och delikatesserna är en stor upplevelse.

Sydafrika är världsberömt för sina viner. Njut av vinlandets fantastiska natur, underbara viner, fantastiska mat och de romantiska vingårdarna, som framställer både stilla och mousserande vin, likör och portvin. De främsta gårdarna är Thelerna, Fairview, Vergelegen och Hartenberg. Vinrutten Stellenbosch, som har fått namn efter vinhuvudstaden och universitetsstaden Stellenbosch, har över 200 vingårdar.

Den längsta vinrutten är Route 62 på 850 km. Överallt kan du njuta av olika delikatesser: chokladprovning, exotisk strutsfilé, springbockscarpaccio, osttallrikar och femstjärniga restauranger. Bo några dagar på ett vinslott eller gör en utflykt till vinlandet medan du är i Kapstaden.

Klimat i Kapprovinsen

Kapprovinsen har en årlig genomsnittstemperatur på 16,5 grader. Här på sydspetsen av kontinenten råder Medelhavsklimat med sommartemperaturer (november–mars) på 20–30 grader, många solskenstimmar och ljumma kvällar. Resten av året är det lite kyligare.

Under vintermånaderna (juni–augusti) kan temperaturen nå ner till 7–8 grader. Var fjärde/femte dag passerar en front som kan innebära regnskurar. Övriga dagar kan man räkna med solsken. Dagstemperaturen är 15-22 grader, medan nätterna är kyliga. Juli är den kallaste månaden och påminner om en skandinavisk majdag.

Kapstaden

Kapstaden är en av världens vackraste storstäder och har en intressant historia. Det perfekta stället att samla upplevelser och koppla av.

Sydafrikas äldsta stad har själ, charm och skönhet. Det 1 000 m höga Taffelberget, flankerat av Devil’s Head och Signal Hill, är symbolen för metropolen med 3,5 miljoner invånare. Njut av liv och rörelse på Waterfront. Se 300 sorters fisk i Two Oceans Aquarium. Upplev fri sikt i alla riktningar från toppen av Taffelberget Ät på sublima restauranger. Få en rundvisning i Sydafrikas äldsta byggnad Castle of Good Hope. Shoppa loss i shoppingcenter och på shoppinggator. Åk till pingvinkolonin på Boulders Beach. Åk på hamnrundvisning med båt eller på valsafari. Besök Robben Island och Mandelas fängelsecell, och hör om Sydafrikas historia på en spännande stadsvandring. 

Klimat i Kapstaden

Här på sydspetsen av kontinenten råder Medelhavsklimat med sommartemperaturer (november–mars) på 20–30 grader, många solskenstimmar och ljumma kvällar. Resten av året är det lite kyligare.

Under vintermånaderna (juni–augusti) kan temperaturen nå ner till 7–8 grader. Var fjärde/femte dag passerar en front som kan innebära regnskurar. Övriga dagar kan man räkna med solsken. Dagstemperaturen är 15-22 grader, medan nätterna är kyliga. Juli är den kallaste månaden och påminner om en skandinavisk majdag.

Garden Route

Kustlinjen längs Indiska oeanen är en av de största attraktionerna i Sydafrika med den spektakulära naturen, djurlivet och panoramautsikten längs den 240 km långa vägen.

Kuststräckan mellan Mossel Bay och Tsitsikamma brukar kallas ”Garden Route”. Det är 240 km taggig kustlinje längs Indiska oceanen, kantad av regnskog, blå laguner, spetsiga bergstoppar och fynbosvegetation i vackra färger. Höga bergskedjor, vackra pass, djupa skogar och inbjudande stränder – plus massor av aktiviteter för både vuxna och barn. Du kan t.ex. kika på strutsar i Oudtshoorn, åka en tur med det vackra ångloket från George till Mossel Bay eller låta dig underhållas av delfiner och valar längs kusten.

Du kan också gå på vandring in mot landet, t.ex. till floden Goutris, eller njuta av livet i den bilfria badstaden Victoria Bay. Missa inte de 250 000 år gamla grottorna Cango Caves. Besök djurparkerna Buffelsdrift Game Lodge och Knysna Elephant Park, där du har möjlighet att klappa, mata och klia de stora elefanterna bakom öronen. Du kan också leka med apor i Monkeyland, eller låta fåglar från hela världen äta ur din hand i Birds of Eden.

Klimatet vid Garden Route

Kapprovinsen har en årlig genomsnittstemperatur på 16,5 grader. Här på sydspetsen av kontinenten råder Medelhavsklimat med sommartemperaturer (november–mars) på 20–30 grader, många solskenstimmar och ljumma kvällar. Resten av året är det lite kyligare.

Under vintermånaderna (juni–augusti) kan temperaturen nå ner till 7–8 grader. Var fjärde/femte dag passerar en front som kan innebära regnskurar. Övriga dagar kan man räkna med solsken. Dagstemperaturen är 15–22 grader, medan nätterna är kyliga. Juli är den kallaste månaden och påminner om en skandinavisk majdag.

Johannesburg

Johannesburg är Sydafrikas mest tätbefolkade stad och ett ekonomiskt centrum med multinationella företag, fantastiska restauranger och goda shoppingmöjligheter. Staden är ingen turistmetropol men passar för ett par dagar då du kan njuta av stadens teatrar, musikliv och museer, t.ex. Market Teatre, jazzklubbarna Bassline och The Blues Room, det tidigare fängelset Constitution Hill, Museum Africa och Apartheidmuseet. Besök också det stora shoppingcentret i Sandton, Maponyane Mall i Soweto och lördagens loppmarknad i Newton.

Klimat i Johannesburg

Johannesburg ligger på 1 694 meters höjd, i ett område som har sommarnederbörd men som i allmänhet bjuder på gynnsamma väderförhållanden året runt. Vår- och sommardagar (september–mars) är behagligt varma med temperaturer på 17–30 grader. Kvällarna är kyliga – och ofta förekommer det spektakulära åskväder i slutet av eftermiddagen.

Vinterdagarna är kyliga med temperaturer på 4–10 grader (april–augusti) och risk för nattfrost. I Pretoria i norr är det alltid ett par grader varmare, eftersom staden ligger på lägre höjd.

Sydafrikas affärscentrum

Varje pol har en motpol, och om Kapstaden är Sydafrikas ena yttre pol, så är Johannesburg den andra. Om du ska starta ett företag, spara tid och pengar och slippa en massa frustration, då är Johannesburg rätta platsen. Johannesburg är hela kontinentens affärscentrum och Sydafrikas ”motor”.  Metropolen är den plats i Sydafrika där ekonomisk tillväxt och utveckling skapas. Kapstaden å sin sida är platsen där man njuter av livet och gör av med pengar.

Greater Johannesburg och Soweto

Johannesburgområdet har nästan 5 miljoner invånare. Mest tätbefolkat är Soweto (South Western Townships), där 2–4 miljoner invånare bor på bara 120 km2. Soweto byggdes på 1920-talet som bostäder för områdets svarta gruvarbetare (namnet Soweto fick området dock först 1963). Sedan dess har området fortsatt att växa, och sedan Sowetoupproren den 16 juni 1976 har namnet varit synonymt med ”svart motstånd” mot landets förtryckande apartheidregim, som varade ända fram till början av 1990-talet.

Besöka Johannesburg?

Är det värt att besöka Johannesburg? De flesta turister kommer bara till flygplatsen på väg till Kapstaden i landets södra del eller på väg till bushen och safariäventyret i Kruger National Park. Men om du vill uppleva Johannesburg kan du få en bra bild av staden på några dagar. Du ska dock vara medveten om stadens stora problem med brottslighet. Förstagångsbesökare rekommenderas att delta i organiserade turer istället för att ta sig runt i staden på egen hand.

Durban

Durban har en touch av Indien tack vare de indiska gästarbetarna som på 1800-talet kom för att arbeta på sockerplantagerna.  Här finns en intagande och välkryddad kultur, inte minst gastronomiskt, och här hittar du några av Sydafrikas bästa badstränder.

Durban är en mångsidig stad full av kontraster. Där finns rika européer i förorterna Berea och Morningside, där du kan njuta av middag på en exklusiv restaurang. Där finns KvaMashu-townshipet, som är ett av de fattigaste områdena i hela Sydafrika. Där finns det indiska kvarteret, där det bor ättlingar till de indiska gästarbetare som anlände för att arbeta på sockerplantagerna under andra hälften av 1800-talet. Och där finns den största moskén söder om ekvatorn. I själva Durban kan du koppla av och njuta av gatuhandeln och de kilometerlånga badstränderna, hamnen, nattklubbarna, restaurangerna och musiken.

Klimat i Durban

Durban, semesterstaden i regionen KwaZulu-Natal, kan skryta med i genomsnitt 320 soldagar om året. De till synes oändliga somrarna är underbart varma, och vintrarna är ljumma och soliga vilket gör området till en favorit för badsemestrar. Lätt regn faller hela året, men sommaren är den våtaste perioden.

Det kan vara en fördel att besöka staden på antingen våren eller hösten. Då är luftfuktigheten lägre och temperaturen behaglig. Temperaturen ligger på 16–25 grader på vintern (juni–augusti) och 25–33 grader under sommarmånaderna (november–mars).  Klimatet är subtropiskt med värme, fuktiga somrar och milda frostfria vintrar.

Hermanus

Hermanus är världens bästa plats för landbaserad valskådning. Här kommer de stora imponerade valarna ofta så nära land att du kan följa deras dans i vågorna utan kikare.

I valhuvudstaden Hermanus kan du betrakta valarna från land eftersom de ofta kommer helt nära inpå kusten. Från den 12 km långa kustlinjen kan du gå på ”landbaserad valsafari”. Från utsiktsplatser kan du se de jättelika havsdäggdjuren i deras rätta element. I Hermanus kan du också komma helt nära inpå havets krigare, vithajen, som du kan möta på nära håll i en nedsänkt hajbur.

Djuren rör sig med väder, vind och naturens gång, så det går inte att på förhand säga hur många valar man kommer att få se. Utöver det marina livet är Hermanus också en attraktiv stad med härliga skaldjursrestauranger, gallerier, naturreservat, stränder, museer och shopping. Hermanus har verkligen gjort sig förtjänt av sitt anseende som en av Sydafrikas bästa semesterstäder.

Klimat i Hermanus

Här på sydspetsen av kontinenten råder Medelhavsklimat med sommartemperaturer (november–mars) på 20–30 grader, många solskenstimmar och ljumma kvällar. Resten av året är det lite kyligare.

Under vintermånaderna (juni–augusti) kan temperaturen nå ner till 7–8 grader. Var fjärde/femte dag passerar en front som kan innebära regnskurar. Övriga dagar kan man räkna med solsken. Dagstemperaturen är 15–22 grader, medan nätterna är kyliga. Juli är den kallaste månaden och påminner om en skandinavisk majdag.

Port Elizabeth

Port Elizabeth känns mest av allt som ett litet stycke England som hamnat här i östra Kapprovinsen, den provins som Mandela kom ifrån. En utmärkt plats att kombinera storstad och badsemester.

Högt uppe på en sluttning vid havet ligger Port Elizabeth, som är som en liten bit av England. Staden grundades av brittiska nybyggare år 1820, och den engelska stilen präglar radhusen och de vackra hotellen i viktoriansk stil. Port Elizabeth är Sydafrikas femte största stad med runt 1 miljon invånare. Tre fjärdedelar bor i fattiga townships, medan de vita och nyrika svarta bor tryggt i förortsvillor. Stadens centrum har en mångkulturell puls med en blandning av svarta, vita, indier och kineser. Mitt i staden ligger en 7 km lång naturpark, stränderna är formidabla och grannskapet bjuder på nationalparker med ”The Big 5”, lokala Cape-elefanter och speciella bergszebror.

Klimat i Port Elizabeth

Port Elizabeth, med smeknamnen ”PE” och ”The Windy City”, har subtropiskt klimat och ligger mellan vinternederbördsområdet i Western Cape och sommarnederbördsområdet i östra Sydafrika. Regnskurar förekommer året runt, men mest under vintermånaderna. Vintrarna är kyliga men milda, med temperaturer på 8–20 grader, och somrarna är varma med temperaturer på 16–30 grader. Tack vare det behagliga vädret året runt har Port Elizabeth rankats som en av städerna med världens bästa klimat.

Sydafrikas klimat

Sydafrika är en helårsdestination och det är spännande att resa till Sydafrika vid alla tider på året. Vilken årstid du föredrar beror på vad det är du prioriterar. Du kan naturligtvis se djuren året om, men den bästa tidpunkten är den lokala vintern, från maj till september när bushen är torr. Då har träden nämligen inga blad och gräset är kort och bränt så att det är svårare för djuren att gömma sig. De söker sig också mot floder och vattenhål, där du har optimala möjligheter att iaktta dem. Om du prioriterar värme för att kunna sola vid poolen och njuta av de fantastiskt ljumma nätterna, så ska du resa från november till mars då landskapet samtidigt är som allra vackrast och du kan se alla djurungarna.

Sydafrikas årstider

Årstiderna i Sydafrika är de motsatta mot i Skandinavien, men landet är så stort att klimatet varierar mycket från region till region:

Limpopo/Mpumalanga regionen

Limpopo/Mpumalanga-regionen, där NYATI Safari Lodge och Kruger National Park ligger, har subtropiskt fastlandsklimat med två årstider: Den ”gröna” (november–mars) och den ”torra” (april–oktober). Under den ”gröna” perioden är det varmt, nätterna är ljumma och luftfuktigheten är hög. Dagstemperaturen vid NYATI Safari Lodge är 30–35 grader och kvällstemperaturen är 20–25 grader. Varmast är det i december, och då kan det komma korta och häftiga åskväder i slutet av eftermiddagen eller på natten. Här är det aldrig regnperiod till skillnad från i t.ex. Kenya och Thailand, och i allmänhet är det tal om korta skurar under en begränsad period. Den ”torra” perioden bjuder på fint väder med många soltimmar. Dagstemperaturen är 20–25 grader, medan kvällstemperaturen mitt i vintern (juli) kan gå ner till 8–10 grader. Luftfuktigheten är låg och det regnar inte under den här perioden.

Kapprovinsen/Western Cape

Kapprovinsen i syd bjuder på Medelhavsklimat med torr sommar (november–februari), många soltimmar, dagstemperaturer på 20–30 grader, en frisk bris och ljumma kvällar. Under vinterperioden (juni–augusti) förekommer det lite mer regn, och var fjärde/femte dag brukar det passera ett frontsystem som ger regn. Övriga dagar kan man räkna med solsken. Dagstemperaturen är 17-22 grader, medan nätterna är kyliga. Juli är den kallaste månaden och påminner om en skandinavisk majdag.

Praktisk information

Geografi

Sydafrika är indelat i nio provinser och gränsar mot Namibia, Botswana, Mocambique, Zimbabwe, Lesotho och Swaziland. I centrala Sydafrika ligger ett stort platålandskap som är avgränsat av bergskedjor i öster och söder. Mot gränsen till Botswana ligger den sydafrikanska delen av Kalaharibäckenet, ett torrt område med övervuxna sanddyner. I söder och öster avgränsas området av höglandet från Kapregionen i väster till Witwatersrand i öster. De genomkorsas av flera djupa floddalar. Randbergen sträcker sig från Table Mountain i Kapstaden mot nordost genom Lesotho till Swaziland och längs gränsen till Mocambique. Högst är Drakensbergen och Sneeuberg. Afrikas sydligaste punkt Kap Agulhas ligger i Sydafrika. Pretoria är den administrativa huvudstaden, men Johannesburg är den största staden med flest invånare.

Befolkning

Det bor ca 50 miljoner människor i Sydafrika, varav 22 % är zulu, 18 % xhosa, 13 % vita och resten andra lokala folkgrupper. Majoriteten är kristna (cirka 80 %), medan resten bekänner sig till andra religioner.

Historia

De första vita kom till Afrikas sydspets 1488, men först i mitten av 1600-talet slog sig européer ner i landet permanent. Sydafrika styrdes i många år av nationalistpartiet som framförallt företrädde bönderna, ättlingar till nederländska invandrare. De införde apartheid, som systematiskt begränsade alla icke-vita gruppers rättigheter och delade samhället efter etniska skiljelinjer. Efter många års intern kamp och internationell isolering avskaffades apartheidsystemet 1994. Sydafrika har fortfarande stora sociala skillnader men är en regional stormakt i södra Afrika med ett välutvecklat näringsliv och rika naturresurser.

Språk

Av de 11 officiella språken i Sydafrika är engelska och afrikaans mest utbredda. Dessutom talas ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Sydafrika är + 1 timme under svensk vintertid. Ingen tidsskillnad vid svensk sommartid.

Visum

Svenska medborgare behöver inte söka visum till Sydafrika i förväg, utan får automatiskt ett turistvisum som gäller i 90 dagar vid ankomst. Man ska dock kunna uppvisa sin returbiljett och att man har tillräckligt med pengar för att klara sig under vistelsen. Dessutom ska passet vara giltigt i 6 månader efter hemresa och ha minst två tomma sidor med plats för visumet. Frågor om visum hänvisas till Sydafrikas ambassad, tel: 08-24 39 50.

Valuta

Valutan heter rand. 1 ZAR = 100 cent. På valuta.se kan du se den aktuella växelkursen.

Vaccinationer

Du ska ha vaccinerats mot stelkramp/difteri under de senaste tio åren. Dessutom behöver du ha det så kallade havrixvaccinet mot hepatit A (smittsam hepatit). Första dosen ger skydd i ett år och om du tar nästa dos inom 6–12 månader så har du skydd i upp till 30 år. Vissa delar av Sydafrika är ett malariaområde, så vi rekommenderar att du kontaktar en vaccinationsmottagning för mer information om förebyggande av malaria. Du kan läsa mer om vaccinationer på www.1177.se.

Dricksvatten

Det generella rådet är att dricka vatten på flaska. Undantaget är på NYATI Safari Lodge och  NYATI Bush Camp som båda har egen brunn med utmärkt dricksvatten som du kan ta direkt från kranen. Du får dock vattenflaskor på rummet varje dag under vistelsen på NYATI Safari Lodge eller NYATI Bush Camp. Drick alltid flaskvatten på andra platser i Sydafrika.

Telefon

Du kan ringa från direct-dial-telefoner på NYATI Safari Lodge och de flesta större hotell. Skandinaviska mobiltelefoner fungerar också bra och är ofta det bästa kommunikationsmedlet.

Elektricitet

220V AC. Eluttagen har en annan utformning än i Sverige. På NYATI Safari Lodge och på de flesta andra hotell kan du låna adapters i receptionen om de inte redan finns på rummet.

Dricks

Det är vanligt att ge 10–15 % i dricks om du har är nöjd med servicen i taxi, på restauranger och på hotell. Hotellets bärare tar gärna emot 10–15 ZAR per resväska. Om du vill lämna dricks på NYATI Safari Lodge kan du använda de båda brevlådorna märkta ”servicepersonal” respektive ”rangers” som hänger på väggen på kontoret. En lagom nivå är cirka 500 ZAR per gäst och vecka. Fördela drickspengarna som du önskar och lägg dem samlat i ett kuvert i respektive brevlåda.

Karta Sydafrika

Kontakta oss
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Denna webbplats använder funktioner som äldre versioner av Internet Explorer inte stöder. Du bör därför byta eller uppgradera din webbläsare.