08 519 70 407
Sök

FAQ - Vanliga frågor

Här har vi samlat våra gästers vanligaste frågor. Vi hoppas att du här kan få svar på många av de eventuella frågor du har i samband med din resa. På sidorna ”Fakta om Länderna” kan du också hitta relevant reseinformation och andra goda råd – och du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss.

FAQ - Vanliga frågor

Behöver jag visum?

Länderna i södra Afrika har olika krav på visum. Svenska medborgare behöver t.ex. inte söka visum till Sydafrika på förhand, då man vid ankomst automatiskt får ett turistvisum i 90 dagar. Man ska dock kunna visa sin returbiljett och tillräckligt med ekonomiska medel till att täcka vistelsen. Dessutom ska passet vara giltigt i 1 månad utöver vistelsen och ha minst två blanka sidor till visumet. Frågor om visum hänvisas till Sydafrikas Ambassad.

Du kan läsa om de enskilda ländernas specifika regler under ”Fakta om Länderna”.

Behöver jag vaccinera mig?

Generellt när du reser till Afrika måste du ha ett uppdaterat stelkramp/difteri vaccin (dvs inom de senaste 10 åren). Dessutom måste du ha det så kallade havrixvaccinet mot hepatit A (smittsam hepatit). Första vaccinationen omfattar ett år och du tar nästa inom 6-24 månader och då skyddar vaccinet upp till 30 år. Malaria finns i många områden i södra Afrika, så vi rekommenderar att du kontaktar din läkare för ytterligare information om förebyggande av malaria. Du bör också kontrollea särskilda villkor i varje land du reser till. För mer information om vaccinationer och hälsoråd inför resan se webbplats 1177 Vårdguiden och läs mer under ”Fakta om Länderna”.

Behöver jag en speciell reseförsäkring?

Ett bra avbeställningsskydd och resförsäkring är viktigt, se över ditt försäkringsskydd noggrant och se vad som ingår och inte ingår i din hemförsäkring. Om du inte är tillräckligt försäkrad, hjälper vi dig gärna att komma i kontakt med en bra försäkring via våra samarbetspartner Europeiska Reseförsäkring.

Ska jag ta med mig kontanter, och hur ska jag förvara dem?

Det finns säkerhetsskåp i alla bungalows och villor på NYATI Safari Lodge, och detsamma gäller för de flesta av våra hotell. Du kan därför känna dig trygg med att ta med kontanter på din semester. På NYATI Safari Lodge är det en bra ide att ha med lite ZAR (Sydafrikanska Rand), även om du kan använda kreditkort på Lodgen. På heldags turen till Kruger Nationalpark kan du köpa spännande souvenirer i parkens safaributik, och på heldags turen till Drakensbergen kan du köpa både träsniderier, souvenirer samt kaffe och pannkakor i Pilgrim’s Rest. Önskar du att ge dricks till personalen på NYATI Safari Lodge så skall det vara i ZAR.

Ska jag beställa tillvalsaktiviteter innan avresan?

På NYATI Safari Lodge beställer och betalar du för tillvalsaktiviteterna när du har ankommit till Lodgen. Endast storviltsjakt ska beställas i förväg. På de flesta andra destinationer ska tillvalsaktiviteter beställas hemifrån – och några av dem kan du också betala för hemifrån. Tillvalsaktiviteter och personliga utgifter på NYATI Safari Lodge betalar du vid avresan hem i antingen ZAR eller med Visa/Mastercard. Kom ihåg att det är svårt att komma till en bank under din vistelse på Lodgen. 

Ska jag ta med myggmedel hemifrån?

Det finns lokalt myggmedel i alla bungalows och villor på NYATI Safari Lodge. På andra destinationer är det en bra ide att ta med myggmedel – T.ex. Autan som finns på apoteket. Alternativt finns det någon av de starkare preparat med DEET, som inte säljs i Danmark, men kan köpas i Sverige och på europeiska flygplatser.

Vilka sorts kläder ska jag ha med på safari?

Långbyxor, gärna med avtagbara byxben, en jacka och praktiska skor till safariturerna är en bra ide hela året runt. På den torra årstiden (svensk sommar) får du användning av en mössa, ev. vantar samt varma och vind täta ytterkläder. Men så snart solen kommer fram blir det snabbt 20-25 grader, så du behöver också shorts, t-shirt och sandaler.

I den gröna perioden (svensk vinter) är det varmare, så här får du användning av sommarkläder, sandaler och solhatt plus en varm tröja och en vind tät jacka på kvällen. Khaki, vita och svarta kläder rekommenderas på alla safariturerna samt ett par bra vandrings skor/gymnastikskor till alla bushwalks (safarivandringar).

Kan jag ta ut och växla pengar överallt?

I alla stora städer finns det bankomater, precis som vi är vana vid i Europa. I lantdistrikterna finns det färre bankomater, och på NYATI Safari Lodge kan du inte ta ut pengar. I Johannesburg flygplats kan du både ta ut och växla, men vi rekommenderar att du växlar pengar hemma så att du inte behöver stressa med det på flygplatsen. Tänk på om du växlar hemma be att få en del av pengarna i 20 och 50 rand sedlar, som du använder till drickspengar. Om du ska till Sydafrika, så ska du ta med sydafrikanska rand (ZAR). I Mocambique och Zimbabwe ska du ha med US dollar. Specifika råd och tips om resa till de enskilda länderna, kan du läsa under ”Fakta om Länderna”.

Kommer vi att få sitta bredvid varandra på flyget?

Vi strävar alltid efter att ni ska få sitta bredvid varandra. Vi försöker också i största möjliga mån att fixa platser på en rad med bara två säten. Flygbolagen förbehåller sig dock rätten till att ändra på resebolagens bokningar, så vi kan inte ge en 100 % -ig garanti.

Ska namnet på biljetten och i passet vara identiska?

Ja – det är extremt viktigt! Om namnen på passet och biljetten inte stämmer överens, så finns det risk för problem vid avresa och inresa, och kan betyda att resan i värsta fall inte kan genomföras.

Hur mycket bagage får jag ha med?

Du får max ha med 20kg bagage plus ett handbagage som får väga max 8kg, samt inte vara större än 115cm i både höjden+bredden+djupet. På ”overseas” sträckan från Europa till Johannesburg är du tillåtet 23kg bagage, men på inrikesflyget från Johannesburg till Kruger Nationalpark är det endast 20kg som gäller. Därför ska du hålla dig innanför den viktgränsen, om du vill undgå att behöva betala övervikt eller tvingas lämna något från ditt bagage.

När får jag min flygbiljett?

Nu för tiden behöver man egentligen enbart visa upp sitt pass, när man checkar in på flygplatsen. Från NYATI får du dock ett mail med din elektroniska flygbiljett/detaljerade resplan, ca 10 dagar innan avresan.

Kan man få hjälp med väskan på flygplatsen?

I ankomsthallen på Johannesburg flygplats finns det bagageservice (avgift 50 ZAR) om du behöver hjälp med bagaget till inrikeshallen, använd dig endast av de som har orange tröja, de är auktoriserade. Terminalerna ligger i samma byggnad men på olika våningsplan, och det är bra skyltat. Du ska själv ta dig till inrikesterminal B för att checka in ditt bagage till den lokala flygplatsen som ligger vid Kruger National Park. När du landat  här så blir du mottagen av personal från NYATI som kör dig till NYATI Safari Lodge.

Är det tidsskillnad?

Ja – det är tidsskillnad i länderna i södra Afrika. Sydafrika, Mocambique, Zimbabwe, Botswana och Zambia plus 1 timme svensk vintertid. Det är ingen tidsskillnad svensk sommartid. Namibia plus 2 timmar svensk vintertid och plus 1 timme svensk sommartid. Mauritius plus 3 timmar svensk vintertid och plus 2 timmar svensk sommartid.

Hur mycket dricks ska jag ge?

Precis som på alla andra platser i världen är det god etikett att ge dricks som tack för bra service. Specifika råd om dricks i de enskilda länderna kan du läsa om under ”Fakta om Länderna”.

Är det mycket kriminalitet?

I Johannesburg är det mycket kriminalitet, och om du vill åka till downtown bör du alltid åka på en arrangerad tur. Rent allmänt så borde du inte vara bekymrad över kriminaliteten i södra Afrika, men i t.ex. Johannesburg och Kapstaden ska du naturligtvis tänka dig för och visa förnuft som i vilken storstad som helst. Ute i provinsområdena är det lugnt.

Kan jag dricka vattnet i kranen?

Det generella rådet är att dricka vatten på flaska. Förutom på NYATI Safari Lodge & NYATI Bush Camp som båda har egen brunn med utmärkt dricksvatten som du kan dricka direkt från kranen. Du får termosar med färskt isvatten på rummet varje dag.

Kan jag låna en kikare på NYATI Safari Lodge?

Lodgen har endast några få kikare. Så det är en bra ide att ta med din egna hemifrån. Kom ihåg att ta med den på safariturerna, så du har de bästa möjligheterna för att få se lejon som ligger i gräset och leoparder som ligger och vilar i träden.

Kan barn vara med på safarin?

I Kruger National Park får barn under 12 år inte åka i öppna safaribilar, varför alla utflykter till nationalparken körs med uppfälldbar taklucka på safaribilen. På NYATIs mark får barn under 12 år gärna åka på safari i öppna bilar, NYATIs alla bilar är konstruterade och godkännda till att köra med barn. På bush walken är det åldersgräns på 12 år.

Kan jag använda min mobiltelefon?

Skandinaviska mobiltelefoner fungerar utan problem, och ofta är detta det bästa kommunikationsmedlet. Du kan också ringa från direct-dial-telefoner på NYATI Safari Lodge och på de flesta större hotell i södra Afrika.

Finns det tillgång till Internet?

Ja det är gratis trådlöst Internet på NYATI Safari Lodge och på de flesta av våra övriga hotell. Läs mer om Internet faciliteter på de respektive hotell. Det finns dessutom en gäst-pc tillgänglig på NYATI Safari Lodge och på de flesta övriga hotell.

Kan jag använda skandinaviska kontakter till el-uttagen?

Det är i allmänhet 220V AC, men el-uttagen är utformade annorlunda än de svenska. På NYATI Safari Lodge och på de flesta andra hotell kan du låna adapters i receptionen om de inte redan finns på rummet.

Kan man få kläderna tvättade?

På NYATI Safari Lodge finns det tvättservice (ej inkluderat), som är snabbt och effektivt. När du lägger kläderna till tvätt på morgonen, så får du dem tillbaka – nytvättade och strukna – vanligtvis samma kväll. På de flesta andra hotell är det också möjligt att beställa tvättservice.

Gäller nya regler för resa med barn till Sydafrika?

Ja, vi ber dig observera att nya regler trädde i kraft den 1 juni 2015 för inresa till Sydafrika med minderårig. Enligt de nya bestämmelserna ska barn (under 18 år) alltid ha med sig födelsebevis (på engelska). Om barnet reser med sin ena förälder eller utan föräldrar krävs skriftligt samtycke till resan från den andra föräldern/båda föräldrarna. Kontakta Sydafrikas ambassad i Sverige för närmare information.

Från den 1 juni 2015 ska barn och ungdomar under 18 år som reser in i eller genom Sydafrika ha följande dokument:

Fullständigt födelsebevis

Sydafrikanska myndigheter avgör helt på egen hand vad som är ett fullständigt födelsebevis och enbart sydafrikanska myndigheter (t.ex. den sydafrikanska ambassaden i Stockholm) kan ge säker vägledning om vad det nya regelverket innebär för svenska medborgare. 

Detta krav gäller oavsett vem barnet reser med och även om barnet reser med sina föräldrar eller vårdnadshavare.

Föräldramedgivande på engelska

Förälder som reser ensam med ett barn ska dessutom ha med ett medgivande från den förälder som inte är med på resan, där det intygas (på engelska) att den andra föräldern får resa med barnet. Medgivandet måste vara attesterat för att vara giltigt. I Sverige attesteras medgivandet av den sydafrikanska ambassaden i Stockholm.

Bestämmelserna gäller även om föräldrarna har gemensam vårdnad men någon av föräldrarna inte är med på resan.

Om den andra föräldern har avlidit ska en dödsattest medföras. Dödsattesten fungerar då som medgivande, och även den ska vara en bestyrkt översättning till engelska.

VIKTIGT:

Det är ditt/ert ansvar att se till att du/ni följer ett annat lands in- och utreseregler. Det är landets myndigheter som bestämmer in- och utresereglerna för landet, och det är de som kan avgöra om du uppfyller kraven. Vi rekommenderar därför alltid att du kontaktar det berörda landets myndigheter före din/er resa för att bland annat försäkra dig om att ditt pass är giltigt och att du uppfyller eventuella visumkrav.

Syftet med dokumentationskravet är att bekämpa människohandel med barn.  

Observera att kravet på att medföra barnets födelsebevis gäller vid både in- och utresa samt på inrikesflygningar i Sydafrika. Om du inte har med dig barnets födelsebevis kommer du att nekas inresa till Sydafrika eller nekas incheckning om du befinner dig i landet.

Observera även att om du reser som ensam förälder med dina barn krävs ytterligare dokumentation. Om du reser med barn som inte är dina biologiska barn ska du ha med dig särskild dokumentation som också ska vara på engelska.

Boka din resa
Kontakta oss
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 8 519 70 407 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig email
Skicka

Sök i NYATI

Denna webbplats använder funktioner som äldre versioner av Internet Explorer inte stöder. Du bör därför byta eller uppgradera din webbläsare.