042 405 99 94
Sök

Botswana

Botswana är ett fantastiskt safariområde och är känt för sina många nationalparker, bland dem Chobe National Park och Okavangodeltat, som är världens största inlandsdelta med ett unikt växt- och djurliv. Den röda Kalahariöknen täcker 66 % av Botswanas yta, och 17 % av landet består av nationalparker.

Chobe National Park

Chobe National Park ligger i det nordligaste hörnet av Botswana och gränsar mot Namibia, Zambia och Zimbabwe – och avståndet till Victoria Falls är bara 80 km. Chobe grundades 1968, är 11 700 km² stort och har Botswanas största mångfald av vilda djur, inte minst längs Chobefloden dit djuren kommer för att dricka. Det är också längs floden som man kan se de tydligaste spåren efter parkens elefanter.

Hela 85 000 elefanter bor här i Chobe. De lever i kringvandrande hjordar och samlas i stora flockar under både de våta och torra årstiderna. Med en häpnadsväckande punktlighet kommer elefanterna längs sina vältrampade stigar för att dricka i Chobefloden. Här kan du se dem dricka, plaska och njuta av sina gyttjebad. Chobe lämpar sig till både flodsafari och landsafari i öppen bil. Förutom elefanter brukar man se giraffer, bufflar, impalas, lejon, leoparder, hyenor, zebror, flodhästar, krokodiler och mängder av fåglar.

Kasane ligger vid Chobes nordöstra gräns. Stadens goda vägförbindelser gör den till en populär utgångspunkt för besökare både till nationalparken och till Okavangodeltat och Victoria Falls.

Den bästa tidpunkten att besöka Kasane och Chobe National Park är under den torra årstiden från maj till oktober. Då regnar det väldigt lite, dagstemperaturen ligger på 25–35 grader och för det mesta skiner solen från en klarblå himmel. Även om dagstemperaturen är behaglig kan nätterna vara överraskande kyliga med temperaturer ner till 6–19 grader, särskilt mellan juni och augusti. Att det är torrt i bushen ger å andra sidan bättre förutsättningar att få se djuren.

Från september börjar värmen och fuktigheten att stiga, och i oktober kan temperaturerna nå upp till hela 40 grader i skuggan. Under regnperioden, från november till april, är det den mest utmanande perioden att resa till Chobe. Dagstemperaturen är 25–-35 grader samtidigt som regnet faller i kortvariga men intensiva eftermiddagsskurar. Det förekommer ofta våldsamma åskväder under den här perioden. Januari och februari är de våtaste månaderna, och då händer det att delar av parken inte går att besöka. 

Okavangodeltat

Maun är ”huvudstaden” i nordöstra Botswana och utgångspunkten för de flesta utflykterna till Okavangodeltat. Den bästa tidpunkten att besöka Maun och Okavangodeltat är under de torra vintermånaderna (maj–oktober), när dagarna är varma och molnfria med temperaturer på 25–35 grader och det sällan regnar. Nätterna kan dock vara lite kyliga med temperaturer på 8-18 grader.

Från november till april kan det vara väldigt varmt, med dagstemperaturer på 30–35 grader och nattemperaturer på 15–19 grader. Dessutom är det regnperiod mellan december och februari, vilket gör några av vägarna i deltat oframkomliga. Solen är väldigt stark i Maun, och när det vita dammet reflekterar ljuset ger det nästan samma effekt som snöblindhet. Solglasögon är alltså ett måste.

Praktisk information

Geografi

Botswana gränsar till Sydafrika, Namibia, Zambia och Zimbabwe. I syd dominerar den röda Kalahariöknen, som täcker två tredjedelar av landet. Det 15 000 km2 stora inlandsdeltat Okavango i nordväst är världens största. I norr ligger de stora ”saltpannorna” på Makgadikgadislätten. 17 % av landets areal, eller 581 730 km2, utgörs av nationalparker. Huvudstaden heter Gaborone och har runt 200 000 invånare.

Befolkning

Här bor cirka 2 miljoner människor, varav endast 1 % har europeiskt ursprung. 79 % är tswana och resten är andra lokala folkgrupper. 29 % är protestanter, 11,8 % afrikanska kristna, 9,4 % katoliker och den resterande halvan av befolkningen har lokala religioner.

Historia

Botswanas läge i hjärtat av södra Afrika har gjort att både brittiska och holländska kolonisatörer använt landet som transportväg mellan nord och syd. Landet var tidigare ett brittiskt protektorat med namnet Bechuanaland, men vid självständigheten 1966 ändrades namnet Botswana. Då var landet ett av de fattigaste i Afrika men har sedan dess genomgått en markant utveckling och blivit en av Afrikas snabbast växande ekonomier med skälig levnadsstandard.

Språk

Det officiella språket är engelska, men nationalspråket är setswana, ett bantuspråk som största delen av befolkningen förstår.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Botswana är + 1 timme under svensk vintertid. Ingen tidsskillnad vid svensk sommartid.

Visum

Du kan fritt resa in i Botswana utan visum om du ska stanna i landet i högst tre månader. Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i sex månader efter hemresan. Du kan läsa mer om visum- och inreseregler på www.ud.se

Valuta

Valutan heter pula. 1 pula = 100 thebe. På valuta.se kan du se den aktuella växelkursen.

Vaccinationer

Du ska ha vaccinerats mot stelkramp och difteri under de senaste tio åren och ha en giltig vaccination mot hepatit A (en spruta ger skydd i ett år, och om du tar en andra spruta efter 6–12 månader har du skydd i 30 år). Delar av Botswana är malariadrabbade. Kontakta därför din läkare eller en vaccinationsmottagning senast en månad före avresan så att du kan få en förebyggande behandling. Du kan läsa mer om vaccinationer på www.1177.se

Dricksvatten

Vi avråder från att dricka kranvatten. Drick alltid vatten på flaska.

Telefon

Du kan ringa från direct-dial-telefoner på de flesta större hotell. Skandinaviska mobiltelefoner fungerar också bra och är ofta det bästa kommunikationsmedlet.

Elektricitet

220V AC. Eluttagen har en annan utformning än i Sverige. På de flesta hotell kan du låna en adapter i receptionen om det inte redan finns på rummet.

Dricks

Det är vanligt att ge upp till 10 % i dricks om du har är nöjd med servicen på restauranger och hotell.

Tips

Undvik kamouflagekläder eftersom det är förbjudet i Botswana.  

Klimat

Från slutet av maj till augusti är det vinter i Botswana. Det betyder klart, varmt och soligt väder med dagtemperaturer runt 25 grader, medan temperaturen på natten kan sjunka till 5 grader eller ännu lägre. Under sommaren, från september till april, stiger dagstemperaturen till över 35 grader. Sommaren är också den regnrikaste perioden, och det gör att det känns extra varmt. Framför allt i området kring Okavangodeltat regnar det mycket. I januari och februari faller det i genomsnitt mer än 100 mm regn per månad.  

Klimattabell Chobe National Park, Botswana

Dagstemperatur
Nattemperatur
Solchans
Risk för regn
Januari
Dagstemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 22 °C
22 °C
Solchans: 15%
15%
Risk för regn: 17%
17%
Februari
Dagstemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 23 °C
23 °C
Solchans: 11%
11%
Risk för regn: 11%
11%
Mars
Dagstemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 23 °C
23 °C
Solchans: 19%
19%
Risk för regn: 7%
7%
April
Dagstemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 21 °C
21 °C
Solchans: 33%
33%
Risk för regn: 4%
4%
Maj
Dagstemperatur: 26
26 °C
Nattemperatur: 19 °C
19 °C
Solchans: 47%
47%
Risk för regn: 0%
0%
Juni
Dagstemperatur: 24
24 °C
Nattemperatur: 16 °C
16 °C
Solchans: 50%
50%
Risk för regn: 0%
0%
Juli
Dagstemperatur: 23
23 °C
Nattemperatur: 17 °C
17 °C
Solchans: 60%
60%
Risk för regn: 0%
0%
Augusti
Dagstemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 19 °C
19 °C
Solchans: 71%
71%
Risk för regn: 0%
0%
September
Dagstemperatur: 30
30 °C
Nattemperatur: 24 °C
24 °C
Solchans: 84%
84%
Risk för regn: 0%
0%
Oktober
Dagstemperatur: 33
33 °C
Nattemperatur: 27 °C
27 °C
Solchans: 60%
60%
Risk för regn: 1%
1%
November
Dagstemperatur: 30
30 °C
Nattemperatur: 25 °C
25 °C
Solchans: 23%
23%
Risk för regn: 12%
12%
December
Dagstemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 23 °C
23 °C
Solchans: 12%
12%
Risk för regn: 15%
15%

Karta Botswana

Reseafton

Nya datum för reseföredrag kommer snart

Kontakta oss
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Denna webbplats använder funktioner som äldre versioner av Internet Explorer inte stöder. Du bör därför byta eller uppgradera din webbläsare.