Nyati Safari042 405 99 94
Nyati Safari
Nyati SafariSök
NYATI Safari Blogg

Historien bakom Sydafrikas kvinnodag

14 september, 2021

Det är inte alla länder som firar Internationella kvinnodagen den 8 mars såsom vi gör i Sverige, och långtifrån alla länder har samma historia bakom sin kvinnodag. I Sydafrika firas kvinnodagen till minne av protesterna mot förtrycket under en marsch mot apartheid 1956.

Det var Federation of South African Women (FSAW) som anordnade marschen, och den blev startskottet för kvinnors kamp för lika rättigheter i Sydafrika. Kvinnodagen firas i Sydafrika den 9 augusti. Dagen är en helgdag och firandet består bland annat i olika evenemang och tal runt om i landet.

Varför behöver kvinnokampen en särskild dag?

Flera undersökningar visar att behandlingen av kvinnor generellt sett har förbättrats, både i Sydafrika och globalt. Könsfördelningen är jämnare än tidigare både på arbetsmarknaden och i medierna, men det betyder inte att kampen är över eller att arbetet kan överges.

I Sydafrika, liksom i många andra delar av världen, ses kvinnor nämligen fortfarande som andra klassens medborgare och betraktas varken som lika mycket värda eller berättigade till samma lön som männen. Kvinnodagen bidrar till att rikta strålkastarljuset mot orättvisorna och blir en plats för kvinnors kamp för jämställdhet där förändring är möjlig.

Kvinnodagen 2021 – tema och traditioner

Årets tema för kvinnodagen i Sydafrika är ”Generation equality: Realizing Women’s Rights for an Equal Future”. Det finns en rad traditioner knutna till firandet av de starka kvinnorna. På kvinnodagen slipper kvinnorna matlagningen och alla tunga praktiska sysslor. Många kaféer, restauranger och butiker har specialerbjudanden för kvinnor, och på kvällen går kvinnorna ut och firar inspirerande förebilder och sin gemensamma kvinnlighet.

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Reseafton

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Kontakta oss