042 405 99 94
Sök
NYATI Safari Blogg

Fåglar i Sydafrika

Fåglar i Sydafrika

June 12, 2019

Fågelbeståndet i Sydafrika är ett av världens mest varierade och artrika med hela 507 arter. En del av dessa fågelarter är endemiska, vilket innebär att de bara finns i Sydafrika och ingen annanstans på jorden. Utöver de inhemska arterna kan du också ha turen att få se några bekantskaper från våra breddgrader, till exempel stenskvätta och fiskgjuse, som under vårt vinterhalvår beger sig ner hit för att slippa ifrån kyla och snö.

”I Kruger National Park kan den fågelintresserade kombinera Big 5-safari med att studera en lång rad fågelarter”

Sydafrika är ett stort land, och landskapet är mycket varierat. Det gör att fågelbeståndet ser olika ut beroende på var man befinner sig. I kustområdena hittar du sjöfåglar och vadarfåglar som flamingor, pelikaner och pingviner I våtmarkerna finns många typer av hägrar, medan höglandsområdena bland annat bjuder på en stor artrikedom av örnar och andra rovfåglar. I Kruger National Park kan den fågelintresserade kombinera Big 5-safari med att studera en lång rad fågelarter.

Fåglar i Sydafrika

Endemiska arter

Många fågelarter i Sydafrika är endemiska, de finns alltså bara här och ingen annanstans. Framför allt gäller det olika typer av lärkor och sångfåglar,  men även olika typer av hackspettar och solfåglar är specifika för landet. Sammanlagt finns sexton endemiska arter i Sydafrika, vilket ger en god chans för fågelintresserade safariresenärer att få se några helt unika fåglar. På NYATIS safariturer i öppna bilar följer det alltid med en guide/ranger, som har stor kunskap om de sydafrikanska fågelarterna och vet var det finns störst chans att få se dem.

Fågellivet i Kruger National Park

Krugerparken erbjuder ett stort och varierat fågelliv. Här finns hundratals fågelarter, bland annat de som lokala guider ibland kallar för the big 6, som en blinkning till de mer kända big 5 hos däggdjuren; lejon, leopard, noshörning, buffel och elefant. The big 6 i fågelvärlden utgörs av koritrapp (världens tyngsta flygande fågel), sadelnäbbsstork, stridsörn (Afrikas största örn), örongam, afrikansk fiskuggla och den sårbara, sällsynta sydliga hornkorpen, som enligt folktron har förmågan att förutspå regn.

Fåglar i Sydafrika

NYATI Safari Lodge i Krugerparken erbjuder vi safariturer med fokus på fågellivet. Här gäller det att ständigt ha kameran inom räckhåll. Rätt vad det är har du närkontakt med en blåskimrande större glansstare, eller, om du har tur, den karaktärsstarka sekreterarfågeln, en av världens mest fascinerande fåglar. Du fyller lätt ett helt fotoalbum med fågelbilder från en safari i Krugerparken.

När finns det störst chans att få se fåglar?

Flera fågelarter i Sydafrika är flyttfåglar, vilket innebär att fågellivet är som rikast när det är sommar där, det vill säga under vår svenska vinter. Särskilt intensivt är fågellivet i nationalparkerna mellan december och februari, så är du särskilt intresserad av fåglar är det då du ska boka din resa. Är du mer intresserad av att se andra typer av djur och ser fågellivet mer som en bonus, är det dock bättre att resa till Sydafrika under perioden juni till augusti, när bushen är torr och djuren inte lika lätt kan gömma sig. Då finns de bästa möjligheterna att få se The Big 5. Även under den här perioden finns dock stora chanser att få se spännande och unika fåglar i deras naturliga miljö.

/NYATI Safari

Kontakta oss
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 42 405 99 94 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Denna webbplats använder funktioner som äldre versioner av Internet Explorer inte stöder. Du bör därför byta eller uppgradera din webbläsare.