08 519 70 407
Sök

Afrikas Djur & "The Big 5"

NYATI Safari Lodge kommer du helt tätt på Afrikas djur. Här får du en liten försmak på vad du kan vänta dig. Med lite tur kan du få se alla dessa imponerande djur från din egen terrass på NYATI Safari Lodge, eller så får du möta dem på vår safari tur i antingen Kruger National Park, på game drives runt på våra egna marker och i närliggande vilddjursreservat.

"The Big Five"

Afrika har världens största och mest diversifierade population av vilda djur. Här i det södra Afrika har du perfekta möjligheter att få uppleva de vilda djuren i sin egen naturliga miljö. Om du har tur så får du uppleva ”The Big 5”, som är en gammal jaktterm för elefant, buffel, lejon, leopard och noshörning. Då funderar du kanske över varför stora djur såsom giraff och flodhäst inte är med? Svaret är att uttrycket ”The Big 5” inte handlar om storlek, men om hur svåra och farliga djuren är att jaga. Du kan se "The Big 5" på NYATIs egen mark, som är en del av Kruger National Park.

Den afrikanska elefanten

Den afrikanska elefanten är världens största landdjur. Den mäter 3-4 meter över skulderbladen och väger mellan 3.000 och 7.500kg. Vid födseln väger ungarna bara 100kg. Elefanten äter upp till 300kg gräs, grenar och buskar varje dag, och den lever både på savannen och i skogsmark. De stora djuren lever oftast i familjer med 10-11 medlemmar som anförs av en hona med hennes barn och barnbarn. Hanarna lämnar flocken när de vid 11-12 års ålder blir könsmogna och lever därefter ensamma eller i ungkarlsflockar. En vuxen elefant har en nästan 2m lång snabel bestående av muskler, blodkärl, nerver – och två parallella näsborrs-rör. Snabeln används för att dricka, sniffa, känna, gripa och slå. De stora öronen används som en fläkt för att reglera värmen, eftersom att huden runt öronen är ganska tunn i jämförelse med den 3cm tjocka huden som elefanten har på ryggen och huvudet. Både hanar och honor har betar som växer hela livet och används som vapen och till att gräva med.

Buffeln

Savannens stora oxe kan väga upp till 800kg och er alltså dubbelt så stor som en dansk slaktkalv. På grund av dess storlek så har buffeln inte särskilt många fiender – bortsett från lejon och människor. Bufflar lever nära en flod eller ett vattenhål. Både för att de behöver dricksvatten men också för att de rullar sig i gyttjan. När gyttjan sedan torkar så kan de nämligen gnugga sig på träden och på så vis bli av med fästingar och andra smådjur från huden. Bufflarna är lätta att få öga på, eftersom de lever i flockar på ca. 30-50 djur. Hanar och honor lever tillsammans och de är kända för deras vilda temperament.

Lejonet

Djurens konung är ett av de vanligaste och mest igenkännliga djur symboler. Inte minst lejon hanen med sin man, som är unik bland kattdjuren. Ju större och brunare man, desto sundare och starkare är lejon hanen. Därför väljer honorna sin make efter manen. Lejonets färg varierar mellan ljusbrun, gulbrun, rödaktig och mörk ockra. Tofsen på svansen är svart och lejonet är det enda kattdjuret som har denna tofsiga svans. Lejonen lever i flockar med en grupp besläktade honor, deras ungar och en liten grupp vuxna hanar. En fullvuxen hane väger mellan 150-250kg och en hona mellan 120-180kg och deras mankhöjd er 123cm respektive 107cm. I naturen lever lejonen i 10-14 år.

Leoparden

Namnet leopard härstammar från det gamla grekiska språket. Man trodde att leoparden var en blandning mellan ett lejon (leo) och en panter (pardos på grekiska). Leoparden är en av södra Afrikas bästa jägare tack vare dess snabbhet och att den fläckiga kamouflage-pälsen lätt smälter in i naturen, vilket gör att den kan smyga sig helt tätt inpå sitt byte innan den blir upptäckt. Honorna väger mellan 30-70kg och hanarna mellan 50-80kg. Mankhöjden är hos båda könen mellan 50-80cm, dock är längden olika där honorna är mellan 175-200cm långa och hanarna mellan 180-250cm. Leoparden är väldigt bra på att anpassa sig och kan leva i både regnskog, berg och öken. Den är inte ett flockdjur utan lever ensam inom sitt territorium, som den markerar med urin. Endast under 6-7 dagar då honan är parningsredo, släpper hon in en hane i sitt liv. Hon uppfostrar sina ungar själv, och de stannar hos sin mor i ca. 2 år.

Noshörningen

Det här enorma däggdjuret väger mellan 1 och 2 ton, och på grund av sin storlek så är människan noshörningens enda fiende. I det södra Afrika finns det två sorters noshörningar: Den vita och den svarta. Egentligen så är båda sorterna gråa. Den vita noshörningen har fått sitt namn på grund av sin breda nos. På afrikaans heter bred ”weit” – som alltså har blivit till white/vit. Den spetsnosade noshörningen har sedan som motsats fått namnet ”svart”. Den svarta noshörningen nos är spetsig och fungerar som en sorts snabel, som kan plocka blad och kvistar från träden och buskarna. Båda typerna av noshörningen har de kännetecknande två hornen som sitter fast i huden men kan slås av under slagsmål. Även om noshörningen är enormt stor, så kan den nå en hastighet på 45-50 km/h. Oftast lever noshörningen ensam – endast besläktade honor och deras ungar lever av och till tillsammans i en kort period.

Flera stora djur

Förutom ”The Big 5” så lever många andra vilda djur i bushen, på savannen och i skogsmarkerna här i det södra Afrika. Du kan inte undgå att få öga på världens längsta djur, giraffen, som har en anpassad hals så att den kan nå föda uppe på 5-6 meter höjd, som andra växtätare inte kan nå. Hanarna blir i snitt 5,3 meter lång, medan honorna blir 4,3 meter. Trots sin höjd, så väger de endast 1100kg respektive 700kg i genomsnitt. Girafferna skrittar runt i passgång eller galopperar upp till en hastighet av 55km/h. De färdas normalt i flockar.

Ett annat markant och känt djur är zebran, som också färdas i flock. Det är upp till ca. 16 medlemmar i en zebra familj, som består av en hingst, ett antal ston och deras kalvar. Så fort en hingst blir könsmogen så blir den jagad ut från flocken och lever ensam eller tillsammans med andra ungkarlar, tills han ”kidnappar” ett ungt sto från en annan flock och kan etablera sin egen familj.

Här i södra Afrika bor också världens snabbaste landdjur, geparden, som kan springa med en hastighet upp till 120km/h. Därför jagar den på ett annorlunda sätt än alla andra kattdjur, som smyger sig på sitt byte. Geparden börjar springa och springer ganska lätt ikapp sitt byte. När den har hunnit ikapp sitt byte, så sätter den krokben för det så att bytet faller omkull. Det snabba kattdjuret väger bara mellan 40-64kg, och kännetecknas av den upp till 85cm långa svansen som geparden använder till att ändra riktning när den springer.

På de flesta safariturerna i det södra Afrika så får du också möta gnuer, antiloper och hyenor. Gnun liknar med sin man och sina horn en korsning mellan oxe, häst och buffel. Antiloper finns i flera varianter, speciellt den stora afrikanska antilopen Impala, som väger mellan 50-80kg och är mycket utbredd på savannen och i de öppna skogsområdena. Det finns hyenor med både ränder, prickar och helfärgad brun. Gemensamt för alla typer är deras kännetecknande ”skratt” och deras förmåga att lukta sig till kadaver på flera kilometers avstånd.

Också till havs kan du uppleva vilda djur. Floderna har ett väldigt rikt djurliv, och de mest kända är helt klart flodhästen och krokodilen. Många tror felaktigt att krokodilen är den farligaste av de två. Men icke – faktiskt så är flodhästen det djur som dödar flest människor per år här i det sydliga Afrika. Den kan öppna gapet 120cm och har ett kraftigt bett med sina långa skarpa tänder. De nedre hörntänderna kan bli en halv meter långa och den kan bita en krokodil på 3 meter mitt itu. Hanarna väger 1600-3200kg och honorna 650-2300kg. Ögon, öron och näsborrar är praktiskt placerade ovanpå huvudet så att flodhästen kan andas även om den ligger i vattnet. När flodhästen är på land så blir den rosa, på grund av att den utsöndrar en röd vätska som skyddar emot solen och uttolkning. På natten går flodhästen iland, och med sina tunna korta ben går den upp till 10km för att hitta de ca. 40kg gräs som skall täcka matbehovet.

Krokodilen är mycket utbredd här i södra Afrika. Den största är Nilkrokodilen, som kan bli upp till 6 meter lång. Krokodilen är precis som flodhästen anpassad till ett liv under vatten. Näsborrarna sitter helt ute på spetsen av den långa nosen, så att de kan andas nästan utan att bryta vattenytan. På grund av listiga flikar vid gommen och tungan kan krokodilen ha munnen full med vatten utan att det kommer vatten ner i lungorna och tarmen. När krokodilen dyker ner under vattnet så stänger sig näsborrarna automatiskt. De äter animalisk föda och jagar hela natten. På dagen kryper de ofta upp på flodstranden för att sola sig. Om du tror att du hör grodor i floden, så är det säkert krokodilungar. Annars är krokodiler mycket lugna och det kan gå flera månader utan att de använder sin ”röst”.

Södra Afrika är inte enbart ett eldorado för alla som älskar storvilt. Området är nämligen också extremt fågelrikt. Bara i Kruger Nationalpark i Sydafrika kan du uppleva 500 olika fågelarter.

Det bästa sättet att uppleva alla djuren är att följa med en ranger. De lokala rangers är tränade i att läsa av djurens språk. En knäckt kvist, resterna från ett kadaver, spillning eller ett fotavtryck avslöjar djurens beteende. Elefanten lämnar t.ex. ett 50cm djupt fotspår, den vita noshörningen har storlek 30cm i sko nära följt av flodhästen med sina 28cm stora fotspår. Giraffen har trots sin höjd, endast 20cm’s hovar och djurens konung och hans lejonhona har ett tassavtryck på 14cm.

Boka din resa
Kontakta oss
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 8 519 70 407 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig email
Skicka

Sök i NYATI

Denna webbplats använder funktioner som äldre versioner av Internet Explorer inte stöder. Du bör därför byta eller uppgradera din webbläsare.