+46 42 405 99 94
Sök

Afrikas djur och "The Big 5"

NYATI Safari Lodge kommer du helt nära Afrikas djur. Här får du en liten försmak av vad som väntar. Med lite tur kan du få se alla dessa imponerande djur från din egen terrass på NYATI Safari Lodge, eller möta dem på våra safariturer i vårt eget ”Big 5”-reservat eller resten av Kruger National Park.

”The Big 5”

Afrika har världens största och mest varierade bestånd av vilda djur. Här i södra Afrika har du optimala möjligheter att uppleva de vilda djuren i deras naturliga miljö. Har du tur får du se alla ”The Big 5” – den gamla jakttermen för elefant, buffel, lejon, leopard och noshörning. Du undrar kanske varför inte giraff och flodhäst finns med, trots den imponerande storleken. Skälet är att ”big” här inte syftar på storlek, utan på hur svåra och farliga djuren är att jaga. Du kan se ”The Big 5” på NYATIs egen mark, som ingår i Greater Kruger National Park.

Den afrikanska elefanten

Den afrikanska elefanten är världens största landdjur. Den här en skulderhöjd på mellan 3 och 4 meter och väger mellan 3 000 och 7 500 kg. När de föds väger ungarna bara cirka 100 kg. Elefanten äter upp till 300 kg gräs, grenar och buskar om dagen, och den lever både på savannen och i skogarna. En typisk elefantfamilj har 10–11 medlemmar och består av en ledarhona och hennes barn och barnbarn. Hanarna lämnar flocken när de blir könsmogna efter 11–12 år. De lever sedan antingen ensamma eller i ungkarlshjordar. En vuxen elefant har en nästan 2 meter lång snabel som består av muskler, blodkärl, nerver – och två parallella näsborrsrör. Snabeln används för att dricka, lukta, känna, gripa och slå. De stora öronen används som en fläkt för att reglera värmen, eftersom huden runt öronen är ganska tunn jämfört med den 3 cm tjocka huden på ryggen och huvudet. Både hanar och honor har betar som växer hela livet och används som vapen och till att gräva med.

Buffeln

Savannens stora oxe kan väga upp till 800 kg, vilket är ett par hundra kg mer än en genomsnittlig mjölkko. Storleken gör att buffeln inte har så många fiender – bortsett från lejon och människor. Bufflar lever nära en flod eller ett vattenhål, både för att de behöver dricksvatten och för att de rullar sig i gyttjan. När gyttjan sedan torkar kan de gnugga sig på träden och på så vis bli av med fästingar och andra smådjur från huden. Bufflarna är lätta att få syn på eftersom de lever i flockar på cirka 30–50 djur. Hanar och honor lever tillsammans, och de är kända för sitt häftiga temperament.

Lejonet

Djurens konung är en av de djursymboler som används mest. Inte minst lejonhanen med den stora manen, som är unik bland kattdjur. Ju större och mörkare man, desto friskare och starkare är lejonhanen.  Därför väljer honorna partner efter manen. Lejonets färg varierar mellan ljusbrun, gulbrun, rödaktig och mörk ockra. Svanstofsen är svart, och lejonet är för övrigt det enda kattdjuret som tofs på svansen. Lejonen lever i flockar med en grupp besläktade honor, deras ungar och en liten grupp vuxna hanar. En fullvuxen hane väger 150–250 kg och en hona 120–180 kg. De har en mankhöjd på 123 cm respektive 107 cm. I naturen lever lejonen 10–14 år.

Leoparden

Namnet leopard härstammar från grekiskan. Man trodde att leoparden var en blandning mellan ett lejon (leo) och en panter (pardos på grekiska). Leoparden är en av södra Afrikas bästa jägare tack vare sin snabbhet och den fläckiga kamouflagepälsen som lätt smälter in i naturen, så att den kan smyga sig tätt inpå sitt byte utan att bli upptäckt Honorna väger 30–70 kg och hanarna 50–80 kg. Båda könen har en mankhöjd på 50–80 cm, men medan honorna blir 175–200 cm långa kan hanarna bli 180–250 cm. Leoparden är väldigt bra på att anpassa sig och kan leva i både regnskog, berg och öken. Den är inget flockdjur utan lever ensam i sitt territorium, som den markerar med urin. Det är bara under de 6–7 dagar då honan är brunstig som hon släpper in en hane i sitt liv. Hon tar själv hand om ungarna, som stannar hos mamman i två år.

Noshörningen

Det här enorma däggdjuret väger mellan 1 och 2 ton, och dess storlek gör att människan är noshörningens enda fiende. I södra Afrika finns det två slags noshörningar: svart och vit. I själva verket är båda dock gråa. Den vita noshörningen har fått sitt namn på grund av sin breda nos. På afrikaans heter bred ”weit” – som alltså har blivit till white/vit. För att skilja dem åt har den spetsnosade noshörningen sedan fått namnet ”svart”. Den svarta noshörningen spetsiga nos fungerar som ett slags snabel och kan användas till att plocka blad och kvistar från träd och buskar. Båda typerna har de två karakteristiska hornen som sitter fast i huden men kan slås av under slagsmål. Trots att noshörningen är så kolossal kan den komma upp i en hastighet på 45–50 km/h. Oftast lever noshörningen ensam. Det är bara honorna och deras ungar som lever tillsammans under en kort period.

Andra stora djur

Utöver ”The Big 5” finns också många andra vilda djur i bushen, på savannen och i skogsmarkerna här i södra Afrika. Du kan knappast undgå att få syn på världens högsta djur, giraffen, vars hals anpassats så att den kan hitta föda på 5–6 meters höjd, som andra växtätare inte kan nå. Hanarna har i snitt en höjd på 5,3 meter, medan honorna blir 4,3 meter. Trots sin höjd väger de i genomsnitt bara 1 100 kg respektive 700 kg. Girafferna går passgång eller galopperar med en hastighet på upp till 55 km/h. Normalt rör de sig i flock.

Ett annat välkänt och iögonfallande flockdjur är zebran. En zebrafamilj har upp till ungefär 16 medlemmar: en hingst, ett antal ston och deras föl. När en hingst blir könsmogen jagas den bort från flocken och lever ensam eller tillsammans med andra ungkarlar tills den ”kidnappar” ett ungt sto från en annan flock och kan bilda sin egen familj.

I södra Afrika bor också världens snabbaste landdjur, geparden, som kan springa med en hastighet upp till 120 km/h. Därför jagar den inte på samma sätt som andra kattdjur, som smyger sig på sitt byte. Geparden springer i stället ikapp bytet och sätter krokben för det, så att bytet faller omkull. Det snabba kattdjuret väger bara 40–64 kg och kännetecknas av den upp till 85 cm långa svansen som den använder till att ändra riktning när den springer.

På de flesta safariturer i södra Afrika möter du också gnuer, antiloper och hyenor. Gnun påminner med sin man och sina horn om en korsning mellan oxe, häst och buffel. Antiloper finns i flera varianter. Den stora afrikanska antilopen, impalan, som väger 50–80 kg är mycket utbredd på savannen och i de öppna skogsområdena. Hyenor finns både med ränder, prickar och helbruna. Allihop har det karakteristiska ”skrattet” och förmågan att lukta sig till kadaver på flera kilometers håll.

Även i vattnet finns det vilda djur att se. Floderna har ett rikt djurliv, och de mest kända är flodhästen och krokodilen. Många tror felaktigt att krokodilen är farligast av de båda. Men faktum är att flodhästen är det djur som dödar flest människor per år här i södra Afrika. Den kan öppna gapet 120 cm och har ett kraftigt bett med sina långa, skarpa tänder. Hörntänderna i underkäken kan bli en halvmeter långa, och de kan bita en tre meter lång krokodil mitt itu. Hanarna väger 1 600–3 200 kg och honorna 650–2 300 kg. Ögon, öron och näsborrar är praktiskt placerade ovanpå huvudet så att flodhästen kan andas även om den ligger i vattnet. När flodhästen är på land blir den rosa eftersom den utsöndrar en röd vätska som skyddar mot sol och uttorkning. Om nätterna går flodhästen på land. På sina korta, tunna ben går den upp till en mil för att hitta de cirka 40 kg gräs som täcker matbehovet.

Krokodilen är mycket utbredd i södra Afrika. Den största är nilkrokodilen, som kan bli upp till sex meter lång. Precis som flodhästen är den anpassad till ett liv under vattnet. Näsborrarna sitter längst ut på spetsen av den långa nosen, så djuren kan andas nästan utan att bryta vattenytan. Smarta flikar vid gommen och tungan gör också att krokodilen kan ha munnen full av vatten utan att det kommer ner i lungorna eller magen. Och när krokodilen dyker ner under vattnet stängs näsborrarna automatiskt. Krokodiler äter animalisk föda och jagar hela natten. På dagarna kryper de ofta upp på flodstranden för att sola sig Om du tror att du hör grodor i floden, så är det säkert krokodilungar. Annars är krokodiler väldigt tysta och det kan gå flera månader utan att de använder sin ”röst”.

Södra Afrika är inte bara ett eldorado för alla som älskar storvilt. Området är också extremt fågelrikt. Bara i Kruger National Park i Sydafrika kan du uppleva 500 olika fågelarter.

Det bästa sättet att uppleva alla djuren är att följa med en ranger. Lokala rangers är vana att tyda djurens spår. En knäckt kvist, resterna av ett kadaver, spillning eller ett fotavtryck avslöjar var de har rört sig. Elefanten lämnar t.ex. ett 50 cm djupt fotavtryck, medan den vita noshörningen lämnar ett avtryck på 30 cm och flodhästens mäter 28 cm. Giraffens hovar är trots dess höjd bara 20 cm långa, och djurens konung och hans lejoninna sätter 14 cm långa tassavtryck.

Bokningsförfrågan
Kontakta oss
Kontakta Nyati
Ring oss på +46 4 240 59 994 eller skriv till:
Ange alla obligatoriska fält
Ange en giltig E-postadress
Skicka
Denna webbplats använder funktioner som äldre versioner av Internet Explorer inte stöder. Du bör därför byta eller uppgradera din webbläsare.